HAZA KÜLFÖLD Halálos lövöldözés Koppenhágában – Mohamed-karikatúra lehetett az ok

Halálos lövöldözés Koppenhágában – Mohamed-karikatúra lehetett az ok

812
hirdetés

Egy ember meghalt, és három rendőr megsérült, amikor két férfi lövöldözésbe kezdett egy szólásszabadság és az istenkáromlás kapcsolatáról szóló rendezvényen.

Már halálos áldozata is ven annak a lövöldözésnek, amely szombat délután történt Koppenhágában egy kulturális rendezvény közvetlen közelében, amelyen jelen volt az a svéd művész, aki évekkel ezelőtt egy rajzsorozatában Mohamed prófétát kutyatesttel ábrázolta – írja a BBC News.

Úgy tudják a 40 lövés dörrent a támadás során, és a rendőrség már komoly erőket bevetett, hogy kézre kerítse a fegyvereseket.

A rendőrparancsnok Hennrik Blandebjerg a helyi televíziónak elmondta, hogy a halálos áldozat egy 40 éves civil férfi volt – derül ki a Reuters cikkéből.

 

A tettes – akinek volt egy társa is – a kávéház egyik ablakán lőtt be. Az esemény biztonságára ügyelő rendőrök viszonozták a tüzet, de a két támadónak sikerült autón elmenekülnie. A rendőrség az autót később üresen megtalálta.

Az eseményen jelen volt a francia nagykövet is, aki sértetlenül átvészelte a támadást. Laurent Fabius francia külügyminiszter azonnal reagált az incidensre. „Szigorúan elítélem a terrorista támadást. Franciaország Dánia népe és hatóságai mellett áll a terrorizmus elleni küzdelemben” – állt a miniszter közleményében.

Nem sokkal később nyilatkozatot tetti Francois Hollande francia elnök is, szolidaritását fejezve ki Helle Thorning-Schmidt dán miniszterelnöknek. Az államfői hivatal bejelentette, hogy a lehető legsürgősebben Koppenhágába utazik Bernard Cazeneuve belügyminiszter – írja az MTI.


Fotó: MTI / EPA

Lars Vilks rajzsorozata annak idején nagy vitát, a muzulmán országok részéről pedig heves tiltakozást váltott ki, több iszlám csoport pedig halállal fenyegette meg őt. Az al-Kaida terrorista hálózat 150 ezer dolláros vérdíjat tűzött ki a fejére.

„Művészet, istenkáromlás és véleményszabadság” volt a rendezvény címe, Lars Vilks a fő vendég volt. A 2007 óta szigorúan örzött Vilks sértetlen maradt, és a hátsó bejáraton át hagyta el az épületet. A Ritzau dán hírügynökség azt jelentette, hogy a lövéseket kora délután a bejáratnál adták le, és a tettesek rögtön elmenekültek. A rendőrség azonnal hozzákezdett felkutatásukhoz.

Vilks rajzai 2007 augusztusában jelentek meg a Nerikes Alle handa című örebrói lapban, az újság egy olyan szerkesztőségi cikk illusztrálásának szánta a karikatúrákat, amely az öncenzúra ellen és a vallásszabadság mellett emelt szót.

 

Hír24

hirdetés
Previous articleMKP: Gyarmati Tihamér a komáromi járás új elnöke
Next article10 étel, amit eddig nem jól pucoltunk, szeleteltünk