HAZA SZÍNES - ÉRDEKES Halálba segítettek egy boldogtalan transzszexuálist az orvosok Belgiumban

Halálba segítettek egy boldogtalan transzszexuálist az orvosok Belgiumban

1070
hirdetés

Három sikertelen nemátalakító műtétet követően halálba segítettek az orvosok egy transzszexuális pácienst Brüsszelben. Az ügy nagy visszhangot váltott ki a belga sajtóban.

A nőnek született Nathan Verhelst lelki gyötrelmeire hivatkozva kérte orvosaitól, hogy vessenek véget életének. A férfi hétfőn hunyt el egy brüsszeli kórházban. Előzőleg két szakember is megállapította, hogy a 44 éves páciens nem küzdött átmeneti depresszióval, állapota tartós volt.
Belgiumban 2002-ben legalizáltak az eutanáziát, amelyet tavaly 52 esetben alkalmaztak az országban lelki betegségre hivatkozva.
Wim Distlemans orvos az Het Laatste Nieuws című belga lapnak nyilatkozva azt mondta, a páciens „teljes nyugalomban hunyt el”.
Nathan Verhelst, eredeti nevén Nancy, három fiúgyermek mellé érkezett a családba. Halála előestéjén a páciens azt mondta a lapnak, hogy szülei annak idején eltaszították maguktól, mert újabb fiút szerettek volna.
Verhelstnek három nemátalakító műtétje volt 2009 és 2012 között. Mint kiderült, ez sem segített rajta. „Amikor először megláttam magam a tükörben, viszolyogtam az új testemtől” – idézte a lap.
A kórház kiemelte, rendkívül szigorú procedúra előz meg minden egyes eutanáziás esetet, így volt ez most is.
A legalizálás óta folyamatosan növekszik az eutanáziát igénybe vevő betegek száma Belgiumban. A kegyes halált kérők többsége hatvan év feletti és valamilyen rákos betegséggel küzd.
A 2002 szeptemberében életbe lépett belga törvény értelmében a páciensnek képesnek kell lennie arra, hogy maga hozza meg a halálra vonatkozó döntést. Az orvosok akkor végezhetnek eutanáziát büntetlenül, ha a páciens önként, megfontoltan és többször is közli döntését.
A belga parlament jelenleg a szabályozás módosítását fontolgatja annak érdekében, hogy 18 év alattiakra is kiterjedjen a törvény.
Tavaly 1432 regisztrált eutanáziás eset volt Belgiumban, 25 százalékkal több, mint az előző évben. Az eutanáziás esetek az összes haláleset 2 százalékát tették ki – adta hírül a BBC hírportálja.
(http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-24373107)

MTI

hirdetés
Previous articleMiért terjedtek el a manzárdtetős házak a Csallóközben?
Next articleTata: Emlékművet állítanak az aradi vértanúknak