HAZA RÉGIÓ Hadak útján

Hadak útján

1037
hirdetés

hadijáték monostorTízedik alkalommal szervezett hadijátékot a Jászkun Magyar Királyi Honvéd Hagyományőrző Alapítvány, valamint a Magyar Huszár és Hagyományőrző Szövetség a Monostori erődben. Ezúttal a második világháború befejezésének 70. évfordulójára emlékeztek.

Katonák, tankok, fegyverek töltötték meg az erődöt, minden az 1940-es évek hangulatát idézte. Láthattunk kerékpáros, motoros és lovas honvédet, német gépfegyvereket, és orosz tankokat egyaránt.

– A hagyományőrzők az ország több pontjáról érkeztek, így Pécsről, Szolnokról, Nagykátáról, de jöttek alakulatok a szomszédos országokból, Szlovákiából és Ausztriából is, így igazán nemzetközire sikeredett a hadijáték. A csatában az oroszok csaptak össze a magyar-német erőkkel. Ez nem egy megtörtént eseményen alapult, csak a képzelet szülte. Arra törekedtünk, hogy a második világháború során alkalmazott haditechnikát amennyire az erőd adottságai engedik, bemutassuk. A jövőben szeretnénk ízelítőt adni a légi ütközetekből is – mondta el a program főszervezője, Udovecz György hagyományőrző ezredes.

A szlovákiai Nagyszombatból érkezett Tyrnau Katonai Történelmi Klub rendszeres résztvevője a komáromi hadijátékoknak.

– Szlovákiában rengeteg hagyományőrző egyesület működik, mert igen kedvezőek a jogi feltételek. Úgy tapasztaljuk, hogy az emberek szeretik a hagyományőrző bemutatókat – tudtuk meg Fügedi Jenőtől, aki ezúttal a Magyar Király Haderő századosi egyenruháját viselte. A felvidéki hagyományőrző elárulta, hogy noha az öltözék korabeli, azért nem mindenben felel meg a valóságnak, ugyanis a válldíszeket, valamint a kitüntetéseket 1942-ben le kellett szedni, ők azonban direkt meghagyták, hogy az érdeklődők lássák, milyen elegánsak voltak ezek a katonai egyenruhák.

A második világháborús technika, a fegyverek és a ruházat bemutatása mellett az erődbe látogatók megismerkedhettek a harctéri étkezési szokásokkal, sőt az ételekből kóstolót is kaptak. A szervezésből a honvédség is kivette a részét, ők szimulátorral érkeztek, ezenkívül volt kiállítás, kirakodóvásár, lövészet, erődtúra és sétahajózás is a programkínálatban.

komarom.hu

fotó: J.I., dunataj.sk

17/10/2015 (FOTÓK: J.I./DUNATAJ.SK)

Posted by dunataj.sk on 17. október 2015

hirdetés
Previous articlePintér Sándor: a szlovák rendőrök jelenléte Magyarországon az összefogás mintapéldája
Next articleA Komáromi Öregdiákok 11. tagsági összejövetele