Kezdőlap HÍR-MIX Ha beteg az egészségügy, szike kell a gyógyításához

Ha beteg az egészségügy, szike kell a gyógyításához

2553
MEGOSZTÁS

Mindannyiunk érdeke a probléma megoldása

Dr. Viola Miklós sebész régiószerte ismert, aki kórházi ügyeletei alatt is talál arra időt, hogy beszélgessen a betegekkel, erősítse őket a gyógyulásba vetett hitükben. Gútai városi képviselőként javarészt az ő nevéhez is fűződik az egészségügyi központ bővítése (amely már idén tavasszal megkezdődhet), de mint a megyei egészségügyi bizottság tagja, ismeri a régió problémáit is, s keresi a megoldásokat.

* Úgy mondják, hogy az új kor gyermeke… – A bársonyos forradalom idején kezdő egyetemista voltam. Átéltem a forradalmi hangulatot és hittem a bíztatásban, hogy 20 év elteltével a nyugati országok gazdasági nívójára emelkedik a szlovák gazdaság színvonala is. Bizakodtam, modern kórházakról és csúcsminőségű orvosi műszerekről álmodoztam. Azóta már eltelt 30 év, kórházaink szlovákia szerte öregek, műszeri felszereltségben a nyugat-európai színvonal alatt vannak, kórházaink nyelik az állami pénzeket és termelik a milliós adósságokat. Pályakezdő orvosaink, nővérkéink a környező országokban vállalnak munkát.
* Orvoshiány van? – Igen. És ez nem megyei probléma, hanem országos. A hazai kórházak osztályai a minimálisra csökkent orvosi és nővéri számmal dolgoznak. A járóbeteg- ellátásban hatalmas a háziorvosok, gyerekorvosok és a fogorvosok hiánya. Elemzésekből tudjuk, hogy az orvosaink 40 %-a a nyugdíjkorhatár feletti korosztályba tartozik. Hatalmasak a problémák az egészségügyben és mivel az elmúlt négy esztendőben sem valósultak meg az egészségügyi reformok, a helyzet további romlására számíthatunk. Az elmondottakból egyértelmű, hogy csak a politikai váltás hozhatja meg a változás, a fejlődés szelét az egészségügyben.
* Több elképzelés, javaslat is a parlament elé került. – A Smer-SD választási programjában beharangozott elképzelés, mely szerint minden fiatal orvosoknak 10 évet kellene itthon ledolgoznia az egyetem befejezése után, vagy ha nem, akkor 55 ezer euró büntetést kifizetnie az államnak, amennyiben külföldi munkavállalásban gondolkodik. Ez a javaslat számomra egyértelművé teszi, hogy a legnagyobb kormánypárt 12 év kormányzás alatt sem jött rá arra, hogy mi az orvosok elvándorlásának valódi oka, így nem is várható, hogy megfelelő megoldást tudnának kínálni a jövőben. Az orvoselvándorlás legfőbb okát az alacsonyabb jutalmazásban és a méltánytalan munkakörülményekben kell keresni! A pályakezdő orvosok bírsággal való büntetése tovább mélyítheti a jelenlegi orvoshiányt. Jelentősen csökkenhet az orvostanhallgatók száma a szlovák egyetemeken.
* Hol vannak a szlovákiai fiatal orvosok? – Elmennek majd a környező országok egyetemeire tanulni, ami nagy valószínűséggel tovább növeli majd a külföldi munkavállalás arányát. Vonzóvá és korszerűvé kell tenni az elavult korházainkat, nem büntetni, hanem támogatni kell a pályakezdő orvosokat, biztosítva számukra a megfelelő anyagi hátteret az itthoni családalapításra. Csak így tudjuk elérni, hogy szülőföldünkön, a kórházainkban, rendelő intézeteinkben az anyanyelvünkön szóljanak hozzánk az egészségügyi alkalmazottak. Ezért vállaltam fel, hogy kellő támogatás mellett, ha bejutok a parlamentbe, folyamatosan törekedek a hazai egészségügy megreformálására úgy, hogy a diagnosztikai berendezések és kezelési módok Európa, azaz uniós szintre emelkedjenek.

 

DUNATÁJ HETILAP 9/2020

hirdetés