HAZA HÍR-MIX Győzött a közakarat: vétót emelt az iskola-összevonás ügyében a gútai polgármester

Győzött a közakarat: vétót emelt az iskola-összevonás ügyében a gútai polgármester

1078
hirdetés

Az elmúlt két hétben hangos volt a sajtó a két gútai magyar alapiskolát érintő összevonás miatt. Sok kritika érte a városi képviselő-testület január 30-i döntését, mely alapján elindult volna a két alapiskola – a Rákóczi és a Corvin – közös igazgatás alá vonása. Gútán aláírásgyűjtésbe kezdtek a polgárok, hogy tiltakozásukat ily módon is kifejezzék a döntés ellen. Hangjukat meghallotta a város polgármestere, Horváth Árpád…

Horváth Árpádot ma délelőtt munkahelyén értük utol és kértük, nyilatkozzon a jelenlegi helyzetről.

Tegnap Pozsonyban járt az MKP Országos Elnökségének ülésén, amelynek eredménye egy nyilatkozat arról, hogy minden magyar diákra és iskolára szükségünk van. Ennek tükrében hogyan dönt, aláírja a határozatot, vagy megvétózza azt?

Nemcsak a tegnapi elnökségi ülés, de az elmúlt napok eseményei is hozzájárultak a mai döntésemhez. Sok pedagógussal, szülővel és képviselővel találkoztam, tanácskoztam és tárgyaltam. Nagyon fontos dologról van szó: a gútai gyerekekről, a gútai magyar iskolaügy jövőjéről – ennek tudatában én ezt a határozatot a mai napon megvétózom.

Miért döntött így?

Úgy érzem, ez a probléma egy valós probléma. A testület a nagyon nehéz döntésével valami megoldást keresett erre a problémára. Azt gondolom azonban, hogy az időzítésben és a kommunikációban hiba volt. Nem rovom fel sem a képviselők bűnének, sem jómagamnak. Amit elmondhatok: nem volt társadalmi konzultáció és rendkívül nagy ellenkezést váltott ki a gútai polgárokból. Nem nyert támogatást, nem nyert megértést a részükről. Bennem is felmerültek kérdések, a szakmai egyeztetések során felszínre kerültek olyan problémák, amelyeket nyitottnak látok még. Úgy gondolom, most nyugalomra van szükség.

A képviselő-testület még megtörheti az Ön vétóját, hiszen a döntés pártolói meghaladják a háromötödös többséget, amely a polgármesteri vétó elvetéséhez kell. 

Valóban így van, de reméljük, ez nem fog bekövetkezni. Le fogok ülni a képviselőkkel – ma reggel is tárgyaltam velük – , hogy közös álláspontot találjunk. Nem hiszem, hogy eljut eddig az önkormányzat.

Mi lesz a következő lépés?

A két iskola igazgatóját továbbra is arra fogom emlékeztetni, hogy az iskolájukért elsősorban ők a felelősek. Az önkormányzat eddig is megadott minden támogatást nekik. Muszáj lesz konzultálniuk és közösen fellépni a beiratkozások kapcsán. Elképzelhetőnek tartom azt is, hogy levéllel szólítjuk meg azokat a gútai szülőket, akik most a beiratkozás előtt állnak.

Befolyásolta-e a döntésében, hogy a gútai polgárok aláírásgyűjtésbe kezdtek, és hat nap leforgása alatt több mint kétezer aláírást gyűjtöttek?

Igen, mindenképpen. Ha nem is döntő részben, de biztosan hozzájárult. Polgármesterként meg kell hallanom ezeket a hangokat. Az ő véleményük jelzésértékű a számomra. A szakvélemények mellett és a saját véleményem mellett ez is közrejátszott abban, hogy ma megvétózom a január 30-i döntést.

 

sz.e., felvidek.ma

hirdetés
Previous articleMinden magyar diákra és minden magyar iskolára szükségünk van
Next articleMeddig lehet büntetlenül dézsmálni Komárom városának költségvetését?