HAZA BELFÖLD Gyorsul a szlovák lakosság elöregedésének üteme

Gyorsul a szlovák lakosság elöregedésének üteme

864
hirdetés

71Tavaly tovább gyorsult Szlovákia lakosságának elöregedésének üteme, a jelenség elsődleges oka a gyermekszületések számának folyamatos csökkenése, részben pedig a lakosság élettartamának növekedése – derült ki a szlovák Statisztikai Hivatal (SÚ) által kedden nyilvánosságra hozott adatokból.

    A Statisztikai Hivatal a 2012-es évre vonatkozó adatai szerint a múl év végén Szlovákia lakossága meghaladta az 5 millió 410 ezret. Az ország összlakosságának több mint 13 százaléka (710 ezer fő) 65 évnél idősebb volt, ugyanakkor a 15 évesnél fiatalabbak korosztálya az összlakosság közel 15 százalékára (830 ezer fő) esett vissza.
    Ludmila Benkovicová, a szlovák Statisztikai Hivatal elnöke szerint a szlovák társadalomban az utóbbi években alapvető trendként jelenik meg a lakosság elöregedésének gyorsuló üteme. Ezt jelzi az is, hogy 2001-től az akkori csaknem 19 százalékról a jelenlegi közel 15 százalékra csökkent a 15 évesnél fiatalabbak aránya, miközben a 65 évesnél idősebbeké 11 százalékról több mint 13 százalékra emelkedett. „Azokban az országokban, ahol a lakosság elöregedésének folyamata később indult meg, ott ez a jelenség sokkal intenzívebben jelentkezik, ezen országok közé tartozik Szlovákia is” – állapította meg az aktuális adatokat ismertetve Ludmila Benkovicová. Hozzátette: nőtt a lakosság várható átlagos élettartama, ez a 2012-ben született gyerekek esetében a fiúknál 72,5 év, a lányoknál pedig 79,5 év.
    Szlovákiában 2012-ben az előző évihez képest jelentős mértékben, csaknem 10 százalékkal, közel 55 ezerre esett vissza a gyermekszületések száma, ami a lakosság elöregedésének folyamatát befolyásoló legfőbb tényező. Bár a statisztikusok szerint ez a jelentős változás részben annak köszönhető, hogy az újonnan alkalmazott kimutatások szerint a gyermekszületések számába már nem lehet beleszámítani a szlovákiai állandó lakhellyel rendelkező anyák külföldön született gyerekeit, a csökkenés mégis figyelmeztető és hosszabb távú trendre utal.
    „A vonatkozó adatok legfőbb üzenete, hogy ismét a kritikus szint alatt maradt és tovább csökkent az egy reproduktív korban lévő nőre eső gyermekszületések száma” – hangsúlyozta Zuzana Podmanická, a SÚ lakossági statisztikákért felelős részlegének vezetője. Hozzátette: Szlovákiában a múlt évben 1,34 élve született gyermek jutott egy reproduktív korban lévő nőre. Rámutatott: a kritikus szintet az 1,5 szorzó jelenti, ez az a szint, amikor gyakorlatilag nulla az esélye annak, hogy egy populáció természetes népszaporulata visszatérjen az önmagát fenntartani képes szintre.

MTI

fotó:illusztráció

hirdetés
Previous articleKomáromi autótesztelő: Mazda6 2.2 Skyactiv-D: Kombiként is szépségdíjas!
Next articleJobbik: a kormány ismét megalázkodott Szlovákia előtt