HAZA GAZDASÁG Gyorsul a lakosság eladósodásának üteme Szlovákiában

Gyorsul a lakosság eladósodásának üteme Szlovákiában

1103
hirdetés

Tovább emelkedett – egy év alatt október végéig mintegy 13 százalékkal nőtt – Szlovákiában a lakossági hitelállomány összege, s tovább gyorsult az eladósodás üteme  – derült ki a Postová Banka elemzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el a pozsonyi MTI-nek.

    A szlovák központi bank (NBS) adatai szerint október végén az ország lakosságának hitelállománya 24,3 milliárd euróra rúgott, ez közel 4,3 százalékkal több, mint az első félév végén és mintegy 13 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi összeget.
    Az idei első háromnegyed év végén Szlovákiában az Európai Központi Bank (ECB) adatai szerint a lakosság hitelállománya egy főre számítva 5759 euró volt. Ez az összeg a legmagasabb a visegrádi négyek (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország) csoportjában, például több mint duplája a regionális szövetségen belül a legalacsonyabb egy főre jutó lakossági hitelállománnyal rendelkező magyarországinak. Az Európai Unión (EU) belül ugyanakkor a szlovákiai érték még így is az alacsonyabbak közé tartozik. Luxemburgban például, ahol a legmagasabb az EU-n belül az egy főre jutó lakossági hitelek összege, több mint 92 ezer eurót tesz ki, Romániában ellenben 1463 euró.
    Az NBS és az ECB adatai azt mutatják, hogy Szlovákiában a vizsgált időszakban a lakossági hitelállomány növekedése mellett tovább gyorsult a lakosság eladósodásának üteme is. Ezt mutatja, hogy az adósságállomány az idei első félév végén csak 12,6 százalékkal, 2014 első féléve végén pedig még csak 11 százalékkal nőtt éves összevetésben.
    Bár a szlovákiai kereskedelmi bankokban elhelyezett lakossági megtakarítások összege – amely október végén 28,3 milliárd eurót tett ki – még mindig meghaladta a lakossági hitelállomány összegét, a megtakarítások növekedésének üteme ismét lassabbnak bizonyult a hitelállomány növekedésének tempójánál. A lakossági megtakarítások egy év alatt október végéig 7 százalékkal nőttek. Szlovákiában a vizsgált időszakban 84 eurónyi felvett hitel jutott 100 eurónyi banki megtakarításra, ezzel az aránnyal az ország az EU középmezőnyében van, ugyanakkor ismét túllépte az euró zóna átlagát, ahol ez az arány jelenleg 82 a százhoz.
    Az aktuális statisztikák szerint az EU-n belül 100 euró banki megtakarításra Svédországban jutott a legtöbb hitel (207 euró), a legkevesebb pedig Belgiumban (47 euró), Magyarországon ez az arány egy a 85-höz közel állt.

MTI

hirdetés
Previous articleMeghaladta a 30 ezret az aláírások száma az MKP menekültkvóta ellenes petícióján
Next articleIskolások a kutyusok javára