HAZA RÉGIÓ Gyertyagyújtás Esterházy János komáromi emléktáblájánál

Gyertyagyújtás Esterházy János komáromi emléktáblájánál

743
hirdetés

SAMSUNGGyertyagyújtással és főhajtással tisztelegtek november 17-én Esterházy János mártír politikus komáromi emléktáblája előtt. A köztéri domborművet két évvel ezelőtt avatták fel a városban.

Nagy János felvidéki szobrászművész alkotása előtt tavaly, az egyéves évfordulón is megemlékezett az emléktáblát állító Egy Jobb Komáromért Polgári Kezdeményezés (EJK). Knirs Imre, a civil szervezet elnöke a megemlékezésen portálunknak elmondta: november 17-ei akciójukkal nemcsak az Esterházy-emléktábla kétéves történetére emlékeznek. „Ez a nap történelmi fordulópont Szlovákiában, a demokrácia kivívásának a napja. Ma tehát Esterházy mellett a huszonnégy évvel ezelőtti eseményekre is emlékezünk, amely azonban nem minden esetben váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Az eltelt csaknem negyedszázadban sokszor volt okunk a csalódásra” – fogalmazott.
A megemlékezésen gyertyákat, mécseseket gyújtottak és helyeztek az emléktáblánál, majd néma főhajtással tisztelegtek az ötvenhat évvel ezelőtt, a csehországi Mirovban elhunyt felvidéki politikus emléke előtt.

Ahogyan az a két évvel ezelőtti emléktábla-avatáson elhangzott: a szervezők azért választották november 17-ét a szoboravató napjának, mert Esterházy János életpályája elválaszthatatlanul összefonódik a diktatúrával és a totalitarizmussal szembeni harccal, amelynek Szlovákiában – az 1989-es bársonyos forradalom kitörésének évfordulóján – éppen ez az emléknapja. Portálunk beszámolója alapján: a zord időjárás ellenére nagyon sokan, csaknem háromszázan vettek részt a 2011. november 17-ei, Nádor utcai eseményen. Köztük számos közéleti személy is eljött, hogy koszorúzással, gyertyagyújtással vagy legalább egy főhajtással kifejezze tiszteletét Esterházy János emlékének.

(A képek kattintással nagyíthatók!)
4267942679a42679e42679f

LM, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleOrbán: A templom és az iskola a magyarság megmaradásáért folytatott harc legfontosabb színtere
Next articleRémségek vidám éjszakája Nemesócsán