HAZA RÉGIÓ Gyertyagyújtás Esterházy János komáromi emléktáblájánál

Gyertyagyújtás Esterházy János komáromi emléktáblájánál

813
hirdetés

SAMSUNGGyertyagyújtással és főhajtással tisztelegtek november 17-én Esterházy János mártír politikus komáromi emléktáblája előtt. A köztéri domborművet két évvel ezelőtt avatták fel a városban.

Nagy János felvidéki szobrászművész alkotása előtt tavaly, az egyéves évfordulón is megemlékezett az emléktáblát állító Egy Jobb Komáromért Polgári Kezdeményezés (EJK). Knirs Imre, a civil szervezet elnöke a megemlékezésen portálunknak elmondta: november 17-ei akciójukkal nemcsak az Esterházy-emléktábla kétéves történetére emlékeznek. „Ez a nap történelmi fordulópont Szlovákiában, a demokrácia kivívásának a napja. Ma tehát Esterházy mellett a huszonnégy évvel ezelőtti eseményekre is emlékezünk, amely azonban nem minden esetben váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Az eltelt csaknem negyedszázadban sokszor volt okunk a csalódásra” – fogalmazott.
A megemlékezésen gyertyákat, mécseseket gyújtottak és helyeztek az emléktáblánál, majd néma főhajtással tisztelegtek az ötvenhat évvel ezelőtt, a csehországi Mirovban elhunyt felvidéki politikus emléke előtt.

Ahogyan az a két évvel ezelőtti emléktábla-avatáson elhangzott: a szervezők azért választották november 17-ét a szoboravató napjának, mert Esterházy János életpályája elválaszthatatlanul összefonódik a diktatúrával és a totalitarizmussal szembeni harccal, amelynek Szlovákiában – az 1989-es bársonyos forradalom kitörésének évfordulóján – éppen ez az emléknapja. Portálunk beszámolója alapján: a zord időjárás ellenére nagyon sokan, csaknem háromszázan vettek részt a 2011. november 17-ei, Nádor utcai eseményen. Köztük számos közéleti személy is eljött, hogy koszorúzással, gyertyagyújtással vagy legalább egy főhajtással kifejezze tiszteletét Esterházy János emlékének.

(A képek kattintással nagyíthatók!)
4267942679a42679e42679f

LM, Felvidék.ma

hirdetés