HAZA NÖVÉNYVÉDELEM Gyakorlati teendők a kiskertben

Gyakorlati teendők a kiskertben

5357
hirdetés

Obrázok1DGyógy- és fűszernövények. A fűszernövények között is vannak évelő és egyéves növények. Évelők pl.: mentafélék, zsálya, lestyán, levendula, kakukkfű, citromfű, tárkony, izsóp. Egyévesek: bazsalikom, borsfű, borágó, kapor, majoránna, édeskömény, zsázsa, mustár, körömvirág, büdöske. A borágó gyógy-, fűszer- és kerti dísznövény egyben. Védőnövényként a káposzta- és uborkasorok végébe kell vetni április második felében. Szép bokorrá nőve a kártevőktől és a meztelen csigától is véd. Levele izzadság- és vizelethajtó, virágja szíverősítő. Mint fűszernövény, savanyú főzelékekhez és uborka eltevéséhez használatos a borsikával (csomborral) együtt. 50 x 30 cm-es tőtávolságával teljes talajtakarást végez. Zöldségtermesztés. E hónap közepe felé ki lehet ültetni a karalábé, káposztapalántákat. Lehet hagymát duggatni, illetve magját vetni. Március 20-a után a korai, kicsírázott burgonya is ültethető. Vetésnél vegyük figyelembe a társításokat, hiszen van, ami serkenti, védi a másikat, de olyanok is vannak, amelyek gátolják egymást a növekedésben. A sárgarépa-hagyma társításakor a sárgarépalégy és a hagymalégy összetévesztik a maguk növénykéit, így kevesebb kárt tesznek a gazdanövényben. A burgonya mellé bab, borsó, káposzta, a paradicsom mellé káposztaféle illik. A káposzta védőnövénye a zeller, borsfű, bazsalikom. Az uborka védőnövénye a bazsalikom, borágó. A petrezselyem egyedül szeret lenni, legfeljebb büdöskét ültessünk mellé.

Növényvédelem a gombabetegségek ellen:
Rézoxidklorid 0,5%-ban a földre permetezve, 0,3%-ban a növényre permetezve hiányos növekedés esetén. A rézgálicot palántadőlés esetén használjuk. Gyógynövényekkel is jó eredményt lehet elérni. 20 dkg fokhagymát összetörve, felöntve 5 liter 70 oC-os vízzel, 1-1,5 napos állás után hígítatlanul permetezhetünk vele. Tejjel is védekezhetünk a paradicsom, paprika, uborka között 5:1 arányú víz-tej keverékkel. Használhatunk különböző zeolitos készítményeket is, mint pl. a Paralux. Ez olyan univerzális szer, amit a vetéstől egészen a betakarításig bármikor használhatunk. Egy kőzetőrlemény, ami keményíti a növények levelét, a levéltetű vagy krumplibogár nehezebben vagy egyáltalán nem tudja megrágni azokat. Gombabetegség, palántadőlés esetén is kiválóan alkalmazható. Szőlő-gyümölcs. A szőlőben a nyitás, metszés ideje van most. Új telepítésnél jól meg kell mozgatni a földet, kb. 60 cm mélyre gödröt ásunk, és beledolgozunk a talajba 10 m2-enként 60-80 kg trágyát és alginitet. Március 25-e, Gyümölcsoltó Boldogasszony napja a faoltás kezdete. A télvégi lemosó permetezést a hónap második feléig fejezzük be. Használhatunk rézkészítményeket, mészkénlevet, bordóilét, Agrolt, Neviként. A csonthéjasokat 0,3-0,5%-os rézoxidkloriddal permetezzük, így megelőzve a levélfodrosodást, moníliát, levéllyukacsosodást. Az őszibarackfákat csak pirosbimbós állapotban lehet metszeni. Metszeni annak a szem előtt tartásával kell, hogy minden esetben túlzások nélkül, csupán ott és akkor metsszünk, ha az valóban szükséges. A téli időszakban szokásos koronaalakító, bokorformáló és ritkító, valamint a termőre metszésekkel, ifjításokkal már végezni kell. A rügyfakadás
utáni időre csupán a kajszi és az őszibarackfák metszése maradjon. Ezeket rügyfakadás és virágzás között legjobb metszeni, különben ezeket a fákat gyakran megtámadó veszélyes gutaütés kórokozóinak a terjesztője lehet a metszés, illetve a metszőolló is. Végezni kell az ősszel ültetett bokrok és facsemeték koronavesszőinek a visszavágásával is. Ez különös gondossággal történjen, mert az első metszés meghatározó a bokorforma és a koronaforma kialakulásában. A két évnél idősebb, de még nem termő fák koronaalakító metszése a teherbíró, nem túl sűrű, minden részében jól megvilágított, egyben szimmetrikus és részarányos korona kialakulását segítse elő. A sövényszerűen nevelt fák alakító formálásakor az ágak a támrendszer vízszintes huzalaihoz kötözhetők műanyag szállal, spárgával, de semmiképpen sem a kéregbe bevágódó dróttal. Be kell fejezni a fatörzsek és vázágak tisztogatását is. Be kell fejezni a lemosó permetezést, tovább halogatni ezt sem szabad. Rügyfakadás idején ugyanis már újabb permetezés időszerű.

DUNATÁJ HETILAP

hirdetés
Previous article13. Helyi Borverseny Bátorkeszin
Next articleMartosra hívnak az Ismerős Arcok