HAZA DUNATÁJ Gútán tanácskoztak az MKP-s polgármesterek

Gútán tanácskoztak az MKP-s polgármesterek

848
hirdetés

Közös gondok és célok

Hétfőn került sor Gútán az MKP-s polgármesterek újabb szakmai találkozójára, amelyen a résztvevők a közelgő megyei választásokra való összpontosítás mellett foglalkoztak az anyanyelvi oktatás időszerű kérdéseivel és a szociális problémák megoldásának időszerű feladataival. A találkozón részt vett Répás Zsuzsanna, a magyar kormány nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára és Balogh Csaba, Magyarország szlovákiai nagykövete.

A vendégeket a házigazda szerepében Horváth Árpád, Gúta polgármestere és az MKP megyei elnöke, illetve Őry Péter, a találkozót szervező Pro Civis társulás elnöke köszöntötte. Berényi József, az MKP országos elnöke elöljáróban köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vettek az idei árvízvédelmi, illetve a kárelhárítási munkálatokban. A pártvezetés időszerű kérdéseit taglalva elmondta, hogy minden lehetőség adva van ahhoz, hogy a két legnagyobb magyarlakta megyében, Nyitra és a Nagyszombat megyében is legyen elnökjelölt.

Répás Zsuzsanna az anyanyelvi oktatás és az összefogás jelentőségét hangsúlyozta és ismertette azokat a programokat, amelyekkel a magyar kormány népszerűsíteni próbálja az anyanyelvi oktatást a határon túli magyarok között. Mindezt a Magyar Állandó Értekezlet ülésén elfogadott nemzetpolitikai stratégiával összhangban végzik.

A találkozón Zahariáš István, Szepsi polgármestere hiányolta a Szlovákiai Városok és Falvak Szövetségében a magyarok erőteljesebb jelenlétét, Pék László, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke pedig felhívta a figyelmet arra, hogy sok esetben a szlovákiai pedagógiai versenyeken a magyar diákok számára még a feladatokat sem fordítják le helyesen. Őry Péter felszólalásában arra figyelmeztetett, hogy a kétnyelvűség biztosítása lényegében állami feladat lenne. Ezzel kapcsolatosan Bárdos Gábor, Somorja polgármestere felhívta a figyelmet arra az ellentmondásra is, hogy a buszmegállókban nincs akadálya a kétnyelvű feliratozásnak, míg a vasút vezetése mereven elzárkózik tőle. Horony Ákos jogász az önkormányzatokban megvalósuló kisebbségi nyelvhasználat helyes alkalmazásának fontosságára hívta fel a figyelmet. – Érthetően és helyesen kell a hivatalokban is használni a magyar nyelvet – hangoztatta Horony Ákos.

-felv-

DUNATÁJ HETIAP

hirdetés
Previous articleKomáromi autótesztelő: Ford Fiesta 1.25 Trend X: Trendi kiskocsi!
Next articleMinden eddigi rekordot megdöntött a tavaszi ár