HAZA DUNATÁJ Gútán lesz a felvidéki magyar iskolák ünnepélyes tanévnyitója

Gútán lesz a felvidéki magyar iskolák ünnepélyes tanévnyitója

1162
hirdetés

Ne hagyjátok a templomot s az iskolát!

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége augusztus 29-én, szombaton 10.30 és 12 óra között tartja a Szlovákiai Magyar Iskolák Országos Tanévnyitó Ünnepségét Gútán, a Nagyboldogasszony-plébániatemplomban. Az ökumenikus istentisztelet Fazekas László, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspöke és Elek László, a komáromi Szent András-templom plébánosa, római katolikus esperes tartja.

Az ünnepi megnyitót Fekete Irén, az SZMPSZ Komáromi Területi Választmányának elnöke tartja, majd a magyar iskolába induló elsős gyermekek bemutatkozására és megáldására kerül sor. A tanévnyitó ünnepi beszédet Jókai Tibor, az SZMPSZ országos elnöke mondja el, majd Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának államtitkára mond ünnepi köszöntőt. Az ünnepélyes tanévnyitón több szakmai előadásra is sor kerül. Birokra kelni a zúgó áradattal… címmel Madarász Róbert, a Marianum MTNY Egyházi Iskolaközpont igazgatója tart előadást. Őt követi majd a pályakezdő pedagógusok bemutatása. Gálfi Mária nyugalmazott pedagógus,
Útravaló üzenet a pályakezdő pedagógusokhoz című előadásában elsősorban azokhoz szól majd, akik szeptemberben első ízben lépnek majd fel a katedrára. Őt követi Kalácska József Felvidéki Magyar Pedagógus-díjas nyugalmazott tanár Üzenet a magyar iskolákba című előadása, amely lényegében a tanévnyitó ünnepély résztvevőinek a magyar diákokhoz, pedagógusokhoz és szülőkhöz szóló felhívásának ismertetése lesz. Az ünnepélyes évnyitót a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége, az SZMPSZ Komáromi Területi Választmánya és Gúta Város Önkormányzata szervezi a gútai Corvin Mátyás Alapiskola, a II. Rákóczi Ferenc Alapiskola, a Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola és a Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont társrendezésében. Az országos tanévnyitó megrendezését támogatta Magyarország Emberi Erőforrás Minisztériuma, a budapesti Köznevelésért Felelős Államtitkárság és a budapesti Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Az ünnepségen közreműködik a galántai Kodály Zoltán Daloskör, s fellépnek még a Gútai Művészeti Alapiskola tanárai és diákjai.

„A műveltség jó sorsban ékesség,
balsorsban menedék.
Úgy gondolkodj, mint a bölcs,
de úgy beszélj,
mint az egyszerű emberek.”
(Arisztotelész)

DUNATÁJ HETILAP 35/2015

hirdetés