HAZA RÉGIÓ Gúta: osztálynyitás és a GÚTATV-ügy

Gúta: osztálynyitás és a GÚTATV-ügy

1016
hirdetés
guta_19test_20160524A gútai önkormányzat 2016. május 23-án zajlott 19. ülése első pontja kapcsán a testület az alapiskolai beiratkozások eredményeit tárgyalta meg. Az osztálynyitás kérdése az utóbbi napokban sokat ragozott és kellőképpen megosztó kérdés lett a városban, amit az ülésen jelen lévő polgárok viszonylag nagy száma is alátámasztott. 

A vitatott kérdés lényege az, hogy vajon nyithat-e a Corvin Mátyás Alapiskola három első osztályt annak ellenére, hogy a márciusban elfogadott önkormányzati rendelet kimondja: minden városi oktatási intézmény két osztályt indíthat a következő tanévben. A felszólalók között elmondták véleményüket az egyes iskolatanácsok vezetői, az igazgatók és a szülők képviselője, valamint Madarász Róbert, az iskolaügyi önkormányzati szakbizottság elnöke is, aki elmagyarázta a jelenlévőknek a hatályban lévő rendelet betartásának jogosságát és a közösségi érdek érvényesülésének fontosságát, határozottan kiállva az eredeti testületi döntés mellett. Kihangsúlyozta, hogy ez a döntés nem az egyik vagy a másik iskola mellett, illetve ellen szól, hanem a gútai magyar közoktatás minőségének a megőrzését szolgálja.
A városvezetés és az illetékes bizottság elnöke felkérte a két intézményvezetőt, hogy igyekezzenek megtalálni a probléma megegyezéses megoldása felé vezető utat.

A Lidl-áruház ügyében a városvezetés ismertette a lefolytatott versenytárgyalás kimenetelét, amely nem hozott eredményt, amit az is befolyásolhatott, hogy a testület a telekár megszabásánál – a város vagyoni gyarapodását és érdekeit szem előtt tartva – viszonylag magas eladási árat szabott meg. A tárgyalások a napokban tovább folytatódnak a felek között, a közös cél és a lakosok igényének megfelelő megállapodás élérése érdekében.

A Gúta TV kapcsán is felmerült – a logó körüli ellentmondáson túl – egy újabb probléma, mégpedig az, hogy a cég az évi bevételei kapcsán túllépte azt a határt, amikor kötelezővé válik az áfafizetői státusz. A testület felkérte a cég igazgatóját, hogy a lehető legrövidebb időn belül javasoljon megoldást a kialakult probléma megoldására.
Horváth Árpád polgármester és Viola Miklós, az MKP újonnan megválasztott helyi elnöke – sokak véleménye szerint – joggal kéri számon az intézmény ügyvezető igazgatóján, Forgács Attilán azt, hogy vajon nem lett-e volna elvárható tőle időben értesíteni a tulajdonost (a polgármesteren keresztül a várost) arról, hogy ez a veszély fennáll. Hiszen így nemcsak a város fizet rá a cégre (mivel a működtetési pénzeket ki kell egészítenie az áfa mértékével), de végső soron a vállalkozók és a polgárok is, hiszen a hirdetések ára is növekedik ezáltal.

tudd.sk
hirdetés
Previous articleA hétvégén óriási nyárindító buli: kezdődik a naszvadi Tűzvirág Fesztivál!
Next article53. Jókai Napok – Műsor 2016. június 14-18.