HAZA RÉGIÓ Gróf Kálnoky Alajos mindig is csicsóinak vallotta magát

Gróf Kálnoky Alajos mindig is csicsóinak vallotta magát

1980
hirdetés

Csicsó Község Képviselő Testülete a 66./2020-as számú határozatával díszpolgári címet adományozott gróf Kálnoky Alajos Úrnak, a falu hírnevének öregbítéséért és példamutató tevékenységéért. A járványügyi helyzet miatt a zártkörű ünnepélyes átadóra a községi hivatal esketőtermében került sor, június 4-én. A Kálnoky család méltatása után, a község polgármestere, Földes Csaba mérnök tartotta meg ünnepi köszöntőjét, majd díszpolgárrá avatta gróf Kálnoky Alajost.

Gróf Kálnoky Alajos és családja több mint negyven évig Ausztriában élt. Ott hivatalosan nem is lehet használni a nemesi címeket. Új, polgári életformát kellett kialakítaniuk és ebben minden emlék, minden gondolat, amely Csicsóhoz fűzte őket, csak teher lett volna. Nem volt könnyű az elszakadás, főleg a szülei számára nem, akik joggal érezhették úgy, hogy mindent elveszítettek, ami az addigi életüket jelentette. A fiatal gróf csak tizennégy éves volt, de már is érzékelte, hogy az új hatalom nem szívesen látta a nemesi családot és szeretne megszabadulni tőlük. Amikor már a magyar iskolát is bezárták a faluban, szülei úgy döntöttek, hogy mennünk kell. Először Letovicébe, a család morvaországi ágának birtokára költöztek, de ott is csak 1948-ig maradhattak, a kommunista puccs után szó szerint kikergették őket az országból.

– Édesanyám szász származású, Schönburg lány volt, így a magyaron kívül németül beszéltünk, ezért azután a választott hazánk Ausztria lett. Ott a háború után sokkal nagyobb volt a szegénység, mint Csehszlovákiában, a puszta megélhetésért kellett küzdenünk, csak a rokonság támogatására számíthattunk, amíg apám nem kapott számára megfelelő állást. A máltai lovagrend birtokait kezelte – ehhez értett is, hiszen Csicsóról bőven volt tapasztalata. Heten voltunk testvérek: Johanna, Mária, Sándor, Margaréta, Izabella, én és a húgom, Teréz. A testvéreim szétszéledtek a világban, Ausztriától Ausztráliáig, csak én és a húgom voltunk olyan szerencsések, hogy szakmát tanulhattunk. Végzett építészmérnökként 1961-ben megházasodtam – idézte fel gróf Kálnoky a fájó történteket. Megházasodott, aztán sorban megszülettek gyermekei, a hat lány, és a stájerországi Frohnleitenből már olyan távolinak tűnt Csicsó, úgy elmosódott az emléke is, mint a körvonalak az ott készült régi fényképeken. A rendszerváltozást követően mégis lehetősége volt a hazatérésre. Nekilátott a családi kastély és a gazdaság rendbetételének. Csicsó mecénása legutóbb a katolikus templom felújítását támogatta.

 

DUNATÁJ HETILAP 24/2021

hirdetés