HAZA NÖVÉNYVÉDELEM Gombabetegségek a zöldséghajtatásban

Gombabetegségek a zöldséghajtatásban

875
hirdetés

palántadőlésA hajtatóberendezésekben az egyenletesen magas hőmérséklet és a páratelt levegő kifejezetten kedvez a gomba kórokozóknak. A szinte állandó járványveszély elhárításában, a nagy értékű primőrök megmentésében fontos feladat hárul a növényvédelemre. A gombabetegségek elleni védekezés nem csupán permetezésekből áll. Fontos minden olyan tevékenység, amellyel gátoljuk a gombák további fertőzését, szaporodását. A megelőzést célzó rendszabályok sorából ki kell emelni a beteg növények és növényi részek azonnali megsemmisítését. Kerülni kell a túlöntözést és ha kissé kockázatosnak tűnik is, gyakran, de ésszerűen szellőztessünk. A rendszeres gyomirtással elkerülhetjük a gombabetegségeknek kedvező zárt növényállomány kialakulását, s tartózkodni kell minden olyan felesleges sérülést okozó tevékenységtől, amely kaput nyit a kórokozók behatolásának. A növényi betegségeket gyakran a termesztő-berendezések talajában elszaporodó és onnan fertőző gombák okozzák. Ezért a berendezés több éves használata után gondoskodnunk kell a talaj fertőtlenítéséről, vagy a fóliaházat idővel célszerű fertőzésmentes területre költöztetni.

A palántadőlést okozó gombacsoport kórokozói a következők: Pythyum spp., Rhyzoctonia solani, Fusarium spp., Alternaria alternata és az Alternaria solani. Ennek a gombacsoportnak a tagjai már a csírázástól a növény 6-7 leveles koráig megtámadják a palántákat. Gazdanövénykörük meglehetősen széles. Nálunk a palántaként nevelt zöldségféléket fertőzik. A betegségnek kétféle megjelenési formája van, attól függően, hogy a kórokozók mikor támadják meg a növényt. A gombák által fertőzött talajba vetett magvak hiányosan kelnek, a csírakezdeményezések még a talajban elpusztulnak, s ennek következtében hiányos lesz a kelés.

Másik jellegzetes károsításuk a kikelt palántákon jelentkezik. A talajjal érintkező gyökérnyaki rész fertőződik, megbarnulva elvékonyodik, s a növény elszáradás nélkül kidől, nedves körülmények között elrothad, szárazabb viszonyok között pedig sötét, drótszínű lesz. A palánták a kórokozó gombák sugárirányú terjedésének megfelelően foltokban dőlnek ki. Kártételük a szaporítóládákban foltszerűen jelentkezik. A tápkockás palántanevelésben is előfordul a károsításuk.

Védekezésül több módszer is használható. A takaróföld fertőtlenítése történhet gombaölőszerekkel is, mint például a Merpan 50 WP (0,25%), Dithane M 45, Novozir MN 80 vagy a Previcur 607 SL (0,15-0,25%), illetve a kombinációjuk, melynek előnye, hogy a kelés után egy-két nap múlva vethetünk, illetve ültethetünk. Ezek csak a talajban élő gombák ellen hatnak. A magvetés védelmére a magtakarás után szintén öntözzük be a talajt ezzel az oldattal (10 liter permetlé egy négyzetméterre). A tűzdelés utáni védelem hasonló a magvetésnél leírtakkal, csupán a permetlé mennyisége változik, csak 0,5-1 liter négyzetméterenként. Ha ennek ellenére felüti a fejét a fertőzés, a megtámadott növényeket azonnal el kell távolítani és az egészségeseket ezzel az oldattal bőségesen öntözni, illetve lepermetezni

Kiemelt jelentőségű a higiéniai rendszabályok betartása. A nevelés alatt a növények folyamatos figyelésével, a beteg növények eltávolításával csökkenthetjük a betegség terjedését, illetve a vegyszeres védekezések számát. Alapvető fontosságú, hogy a termesztésre mindig egészséges szaporítóanyagot és fertőzésmentes vetőmagot használjunk.

 

Csekes Zoltán mérnök

DUNATÁJ HETILAP

hirdetés
Previous articleA Sztárportréban Székhelyi József!
Next articleIpsos: nőtt a Fidesz előnye