HAZA HÍR-MIX Gázvezeték- és szökőkút-felújítások folynak Komáromban

Gázvezeték- és szökőkút-felújítások folynak Komáromban

1267
hirdetés

Ez idő tájt érdemes nagyon elővigyázatosan közlekedni Komárom belvárosában, ahol a Szlovák Gázművek Rt. beszállítója – a város engedélyével – a gázvezetékek cseréjét végzi. A járókelők emellett azt is kíváncsian nézegetik, hogy miért van körberácsozva a Štefánik-parkban jóideje nem működő szökőkút, amelynél főleg nyári hőség idején szívesen pihengettek. Az időszerű munkálatokról Keszegh Béla polgármestert és Patrik Rumant, Komárom Város Víz- és Csatornaműveinek vezérigazgatóját kaptuk mikrofonvégre.

„A Szlovák Gázművek Rt. egyik beszállítója – a város engedélyével – e hetekben végzi a gázvezetékek cseréjét a belvárosban. Azt nem lehet pontosan megmondani, hogy az időjárástól függően meddig tartanak majd a munkálatok, hiszen például nagy esőzés idején nem lehet az elázott gödrökben dolgozni. Mindenkinek az az érdeke, hogy azok mielőbb befejeződjenek, s eltűnjön a jelenlegi, csöppet sem szép látvány. Miközben a csatlakozásokat kötik be a családi házakba, egyes helyeken már elkezdték visszarakni a térköveket. A város részéről korábban annyit kértünk, hogy az április végi Komáromi Napok rendezvénysorozat idején ne legyen „szétbombázva“ a belváros, ezért a szakemberek csak annak befejezése után kezdték el végezni a munkájukat. Igazából minderre sosincs ideális időszak: télen kivitelezhetetlenek a vezetékcserék, majd azokat az említett rendezvénysorozat miatt kellett elhalasztani, a nyári turistaidényben pedig a sétálgatókat és a teraszon üldögélőket is zavarja. Mindezt tudatosítottuk, de a jelenlegi kisebb kellemetlenségek jobban elviselhetők, mint a vezetékcsere meghiúsulása miatt esetleg bekövetkező gázszivárgások, illetve a nagyobb problémák lennének“ – tájékoztatott a polgármester.

Majd azt is megemlítette, hogy előzőleg a Duna-rakparton került sor a vezetékcserére, ahová már felkerült az új aszfaltréteg. „A gázművek ütemterve alapján, az egyes utcákban attól függően folynak a munkálatok, hogy hol milyen állapotban vannak a gázvezetékek. Megértem, hogy azok legszembetűnőbbek a belvárosban, de mivel a vezetékek rendbehozatala közérdekű dolog, nyilvánvaló, hogy biztonsági okokból is kiadjuk a szükséges engedélyeket.“

Azután Patrik Rumant, Komárom Város Víz- és Csatornaműveinek (KOMVaK) vezérigazgatóját a Štefánik-parkban jóideje nem működő, újabban körberácsozott szökőkút sorsáról kérdeztük. „Jelenleg a szökőkút azon burkolatát távolíttatjuk el, amely gátolta a létesítmény működését. Annak tartójából a burkolat nem e célra való anyaga alól ugyanis folyamatosan elszivárgott a víz. További gondot okozott az is, hogy a szökőkút korábban sem ivóvízzel, hanem az attól lágyabb kútvízzel működött, ami károsítja és működésképtelenné teszi a szivattyúkat. Emiatt a bontási – építkezési munkálatok után teljesen új víz- és villanyvezetéket fektetünk le, s a későbbiekben az attrakció ivóvízre fog működni. A hozzávetőleg két hete folyó munkálatok a bontással kezdődtek, aztán a vezetékcserékkel, majd a technológiai folyamatok következnek. A terveink szerint mindez legkésőbb július végéig befejeződik, utána majd a helyi lakosok és a turisták is élvezhetik a régi-új látványosságot és annak hűsítő közelségét“ – fejtette ki a direktor.

Mivel a Nádor utcai szökőkút átadása után több olvasónk is hiányolta az amellett elhelyezendő padok, virágtartók… létét, illetve kifogásolták, hogy a színpompás fényárral párosuló attrakció nem minden este működik, az azzal kapcsolatos munkálatok esetleges folytatásáról is érdeklődtünk tőle. „Az igaz, hogy a szökőkút villanyszekrényében az elektromos kapcsolót két nappal ezelőtt kiütötte egy relé, de úgy tudom, hogy a hiba elhárítása után esténként 20-22 óra között bekapcsol, és élvezhető a fényárban úszó szökőkút. Mi már elvégeztük a cégünktől elvárt munkálatokat, s újabbakat ez idő tájt nem tervezünk. Az már a polgármestertől függ, hogy a városvezetés által ígért padokat, virágtartókat vagy egyebeket mikor helyezik ki oda. Én a KOMVaK részéről nem finanszírozhatom – vásárolhatom meg azokat“ – szögezte le végül Ruman igazgató.

Keszegh Béla a hiányolt elemek kapcsán elárulta: „Csémy Krisztián tervező afrikai tartós fából készült, díszes padokat álmodott meg a szökőkút mellé, amelyek egyenként hozzávetőleg 1200 euróba kerülnek. A jelenlegi nehéz időkben azokat csak pályázati támogatásból tudnánk megvásárolni. Figyeljük a vonatkozó kiírásokat, s e célra is próbálunk pályázati pénzeket szerezni“.

Nagy-Miskó Ildikó, dunataj.sk

hirdetés
Previous articleA Selye János Gimnázium diákja bejutott az országos csillagászati versenybe
Next articleNyitra megye felkészült az Európai Unió támogatásának lehívására 2027-ig