HAZA BELFÖLD Gázárvita – Folyamatos a Szlovákiába irányuló gázszállítás

Gázárvita – Folyamatos a Szlovákiába irányuló gázszállítás

867
hirdetés

Folyamatosan érkezik Ukrajnán át Szlovákiába az orosz gáz, egyelőre nem volt nyomáscsökkenés sem – közölte hétfőn a gázszállítást végző szlovákiai Eustream vállalat.

    „Az ukrán határnál lévő nagykaposi (Velké Kapusany) kompresszorállomáson nem tapasztaltunk nyomáscsökkenést és a keleti irányból az Európai Unióba szállított gáz mennyisége sem csökkent” – mondta Vahram Chuguryan, az Eustream szóvivője a Sita szlovák hírügynökségnek hétfőn. Hozzátette: nem számolnak azzal, hogy változás állna be a gázszállítás folyamatosságában, mivel ukrán partnerük megerősítette az adott napra eső gáz leszállítását.
    Hétfőn – azt követően, hogy Oroszország leállította a gázexportot Ukrajnának, de az Európának szánt orosz tranzitgáz mennyiségén nem változtatott – Tomás Malatinsky szlovák gazdasági miniszter Pozsonyban összehívta az energiabiztonsággal foglalkozó válságstábot.
    A gázszállításért felelős szlovákiai vállalatok és a szaktárca képviselői alkotta testület ülésén megállapították, hogy az Ukrajnának szánt gáz szállításának leállítása nincs befolyással a Szlovákiába érkező gáz mennyiségére.
    Az Eustream képviselői az ülésen ismételten megerősítették, hogy a vállalat arra az eshetőségre is felkészült, ha Ukrajna irányából teljesen felfüggesztenék a Szlovákiába irányuló gázszállítást. Egy ilyen esetben a vállalat az országot Ausztriával, illetve Csehországgal összekötő gázvezetéken keresztüli, fordított irányú gázszállítással orvosolná a helyzetet. Ezek a vezetékek Ausztria irányából napi 23,8 millió köbméter, Csehország irányából pedig napi 67 millió köbméter gáz szállítására alkalmasak.

MTI

hirdetés
Previous articleÉlelmiszercsomagot kaptak a rászorulók Dél-Komáromban
Next articleMKP: Az autonómia a megoldás a kisebbségi lét nagy kérdéseire