HAZA HÍR-MIX Gaudium – jubileum: „Az ének szebbé teszi az életet, az éneklők másokét...

Gaudium – jubileum: „Az ének szebbé teszi az életet, az éneklők másokét is”

1063
hirdetés

A komáromi énekkarok hagyományos tavaszi baráti találkozója, a XX. Vox Humana fesztivál keretében, május 28-án 18 órától a Tiszti Pavilon dísztermében hangversennyel ünnepli 20. születésnapját a Gaudium Vegyes Kar és Hangszeres Kamaraegyüttes. Az előzményekről és a szombati esemény kulisszatitkairól Stirber Lajos zenepedagógus – karnagyot, a Magyar Kultúra Lovagját kérdeztük.

– Mikor, milyen céllal és körülmények között alakult meg a Gaudium Vegyes Kar, s ahhoz kezdettől fogva tartozott-e hangszeres kamaraegyüttes?

– A mai Jókai Mór Alapiskola elődjében, Pálinkás Zsuzsa matematika-fizika szakos pedagógus és alapító karnagy vezényletével 1961-ben alakult az első gyermekkórus. Amikor 1965-ben az iskolába kerültem, rögtön beleszerettem a gyermekkarba, ezért a kolléganőt arra kértem, hogy abban vele együtt dolgozhassak. Szívesen beleegyezett, sőt, amikor már pályaválasztási tanácsadással is foglalkozni kezdett, átadta nekem a kórus vezetését. Majd a megalakulása 40. évfordulója alkalmából tartott koncertünk utáni közös ünneplésen a volt kórustagok „kemény magja“ azzal állt elő, hogy felnőttként is szeretnének együtt énekelni. Azt tanácsoltam nekik, hogy jelentkezzenek az akkoriban már bő két évtizede működő Concordia Vegyes Karba. Ők azonban kitartottak az elképzelésük mellett, hogy velem, az iskolánkban alakítsanak felnőtt kórust, ami 2002-ben valóra is vált. Mindig hangsúlyozom: nem én alapítottam a Gaudiumot, hanem annak az egykori tagjai, mert többre tartom azt, hogy felnőttként ismét velem akartak énekelni a volt diákjaim. Varga Anna, a Városi Művelődési Központ előző igazgatója is kórusalapításra sarkallt, s a továbbiakban támogatott minket. Újabban pedig Lakatos Róbert igazgató engedélyével, az Egressy Béni VMK-ban próbálunk, ahol keddenként 20 óráig tartózkodhatunk. A hangszeres kamaraegyüttesünk is kezdettől fogva megvan, bár időközben egyes zenészek kicserélődtek mellettünk. Tulajdonképpen mindig a Komáromi Művészeti Alapiskola több zenepedagógusa lép fel velünk.

– Részt szoktak-e venni a Galántán megrendezendő Kodály Napokon, ahol a kórusokat sávokba sorolva minősítik, illetve hol léptek már fel?

– Mivel régebben az alapiskolai kórusunkkal rendszeresen végigizgultuk a Csengő énekszó elnevezésű versenyt, idősebb koromban már nem akartam versenyezni. A Kodály Napok és más megmérettetések helyett inkább hazai és magyarországi baráti kórustalálkozókon, valamint további rendezvényeken is szívesen szereplünk. Mindenütt sok jóbarátunk van, akiket örömmel látogatunk meg, s felszabadult légkörben, közösen énekelünk, beszélgetünk, megkóstoljuk az általuk készített gulyást. Kodály Zoltánnal együtt vallva:„Az ének szebbé teszi az életet, az éneklők másokét is”. Például a nemzeti összetartozás napján a Csemadok által Éberhardon megrendezendő országos megemlékezésen is jelen leszünk. A járványügyi helyzet enyhülése után végre ismét eleget tehetünk a felvidéki és a magyarországi meghívásoknak. Többek között kiváló kapcsolatban vagyunk a zsérei női karraal, amelynek a karnagya, Simek Viktor barátunk nemrég a Duna Menti Múzeum dísztermében megérdemelten vehette át a Szlovákiai Civil Becsületrend – díjat.

– A Gaudium 20. születésnapját stílusosan a XX. Vox Humana fesztivál keretében ünneplik. Kérem, annak a kulisszatitkait is árulja el az olvasóknak!

– Sajnos, a pandémia miatt a XX. Vox Humana fesztivál tavaly, az eredeti időpontban elmaradt, ezért szombaton este hat órától a Tiszti Pavilon impozáns dísztermében pótoljuk a hiányt, s majd közösen ünneplünk a meghívott vendégszereplőkkel. Az ingyen élvezhető eseményen fellép a Jókai Mór AI Kicsinyek Kórusa és Gyermekkara (vezényel: Pfeiferlik Annamária és Juhász Mónia), a Kantantína női kamarakórus (Katarína Čupková vezényletével), a Selye János Egyetem Cantus Iuventus női kara (vezényel: Orsovics Yvette), illetve a Csemadok Komáromi Városi Szervezete és az Egressy Béni VMK mellett működő Concordia Vegyes kar (Stubendek István vezényletével). Kuriózumnak szánjuk, hogy a Gaudium az ünnepségen csak komáromi szerzők alkotásait adja elő. Ugyancsak felcsendülnek a 140 évvel ezelőtt a mai művészeti alapiskola épületében született Schmidthauer Lajos orgonaművész és zeneszerző, továbbá Lehár Ferenc „Operettkirály“, valamint a hajdani zenetanárom, Krizsán József és a helyi „zeneiskola“ két további egykori kitűnő tanára, Schmidt Viktor és Dobi Géza művei. Bónuszként ősbemutatót is tartunk: Zsákovics László zenész barátunk Énekeljetek! címmel a Gaudium számára zenésítette meg a jubileumi estünkre szintén készülő, solymári költő, Rozványi Dávid nekünk öt évvel ezelőtt írt dicsőítő versét. Annak az az üzenete, hogy énekeljünk az Úrnak… Sőt, aznap a karnagyi pulpitust is megosztom egy ifjú helyi tehetséggel, Grassl Ferdinánddal, aki eddig más módon segített nekünk.

– A Gaudium további létének biztosításához szükséges a tagság folyamatos fiatalítása. Akik esetleg éppen a szombati ünnepi légkörben kapnak kedvet ahhoz, hogy a kórusuk tagjává váljanak, hol jelentkezhetnek?

– A legnagyobb bánatom az, hogy egyszer kiöregszik és elfogy a tagságunk, mint a gyertyaláng. Továbbra is szeretettel várjuk hát magunk közé a közös éneklésre, új barátokra várgyó hölgyeket és urakat. Mi tagadás, az utóbbiakból nálunk is nagyobb hiány mutatkozik, akárcsak más énekkarokban. Tudom, hogy a jobb megélhetés érdekében sokan mellékállásokat is vállalnak, s közben azt hangoztatják, hogy nincs idejük a kóruséneklésre. A túlterheltség idején azonban éppen a kórusban „engedhetjük ki a szelepet“, hiszen az éneklés, a lazulás felszabadít, új élményekkel gazdagít, kellemes érzésekkel tölt el mindenkit. Minden kedden 17,30 és 20 óra között az „Egressy VMK-ban“ tartjuk a próbáinkat, amelyekre nagyon várjuk az újabb tagokat is!

Fotók a Gaudium albumából

Nagy-Miskó Ildikó, dunataj.sk

hirdetés
Previous articleÚjra gurult a labda…
Next articlePénteken megkezdődnek a Sajó szlovákiai szakaszán a szennyezés megállítását célzó munkálatok