Kezdőlap BELFÖLD Folytatják az ötpárti tárgyalást, még mindig nem született megállapodás

Folytatják az ötpárti tárgyalást, még mindig nem született megállapodás

880
MEGOSZTÁS

Az MKP pozsonyi székházában folytatódott a tárgyalás az egységes magyar képviseletért – közölte az MKP facebook oldalán. Sajtóértesülések szerint október 28-án, hétfőn a közel négy órás ötpárti-tárgyalás nem vezetett eredményre, várhatóan csütörtökön, október 31-én folytatják.

Az MKP küldöttségében Menyhárt József pártelnök, Berényi József és Bárdos Gyula elnökségi tagok, valamint Őry Péter OT-elnök kapott helyet.

A Most-Híd képviseletében a pártelnök távollétében Sólymos László környezetvédelmi miniszter és Ravasz Ábel, a párt alelnöke volt jelen.

Az Összefogás képviseletében Nagy József, Mózes Szabolcs, Orosz Örs és Kovács György vettek részt a találkozón.

A Magyar Fórumot Simon Zsolt pártelnök, illetve Gál Zsolt alelnök és Bindics László képviselte.

Az MKDSZ képviseletében Fehér Csaba pártelnök és Sárközi János vett részt a találkozón.

A tárgyaló felek az MKP székházában találkoztak, s egyelőre nem született megállapodás. Králik Róbert, az MKP sajtótitkára szerint a cél a hiteles magyar parlamenti képviselet létrehozása. Az egyik alapfeltétel az, hogy az MKP, a Most-Híd, a Magyar Fórum, az MKDSZ és az Összefogás-Spolupatričnosť is megőrizhesse identitását és saját értékrendjét. Az MKP első számú célja, hogy az új kormány a Smer-SD, az SNS és az ĽSNS nélkül alakuljon meg.

Az Összefogás mozgalom ma, október 29-én tartja alakuló közgyűlését Komáromban.

Most-Híd: elsősorban a két nagy pártnak kell megegyeznie

A Most-Híd parlamenti párt továbbra is keresi a hatékony együttműködés lehetőségét –jelentette ki Sólymos László, a párt elnökségi tagja az MKP-val és más pártokkal folytatott hétfői (október 28.) tárgyalást követően. A TASR hírügynökséget Magdeme Klára, a Most-Híd szóvivője tájékoztatta kedden.

„Tudatosítjuk, milyen felelősség hárul ránk: biztosítanunk kell a nemzeti kisebbségek és a régiók parlamenti képviseletét a következő ciklusban is. Meggyőződésünk, hogy elsősorban a két nagy pártnak kell megegyeznie” – nyilatkozta Sólymos.

Magdeme elmondta: a párt a vitás kérdésekben hajlik a kompromisszumokra és „a választások előtti együttműködés érdekében ugyanilyen hozzáállást vár el a többi szereplőtől is”. Amennyiben nem sikerül megegyezni, az a választókat elbizonytalaníthatja és eltántoríthatja attól, hogy részt vegyenek a választásokon, tette hozzá a szóvivő.

A Most-Híd meggyőződése, hogy a széles együttműködés csak a két legjelentősebb párt, a Most-Híd és az MKP megegyezésére épülhet, ha pedig nem sikerül megegyezni, komoly veszély fenyegeti a nemzeti kisebbségek és a régiók parlamenti képviseletét a 2020-as választások után.

A magyar és az egyéb kisebbségi pártok nyár óta tárgyalnak a választási együttműködés lehetőségeiről. Eddig csak a Most-Híd pártnak sikerült megegyeznie a parlamenten kívüli MKDSZ-szel.

FELVIDEK.MA

fotó: mkp facebook

hirdetés