HAZA RÉGIÓ Főhajtás és koszorúzás Harmos Károly felújított komáromi sírjánál

Főhajtás és koszorúzás Harmos Károly felújított komáromi sírjánál

519
hirdetés

Komárom város, a Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület, valamint a Duna Menti Múzeum illetékesei további érdeklődőkkel közösen május 5-én megkoszorúzták Harmos Károly festőművész, a Jókai Egyesület Szépművészeti Osztálya – JESZO alapító elnökének a helyi katolikus temetőben nemrég felújított sírját.

Koszorúk és virágok ékesítik Harmos Károly sírját

A centenárium évében előbb a Kultúrpalotában nyílt meg és augusztus végéig látható a 100 éves a JESZO című emlékkiállítás. Majd annak kurátora, Szabó Csekei Tímea művészettörténész előadásából még több érdekességet tudhattak meg a téma iránt érdeklődők.

Keszegh Margit idézte fel Harmos Károly komáromi munkásságát

A péntek délutáni megemlékezésen a temetőben Keszegh Margit, a Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület jelenlegi elnöke idézte fel Harmos Károly komáromi munkásságát. A festő- és grafikusművész, rajztanár (1879.XI.28 – 1956.I.24.) a bencések meghívására 1910-ben érkezett Komáromba, s elfoglalta a főgimnázium rajztanári állását, majd rajziskolát is vezetett, 1923-tól pedig a JESZO vezetője lett. A sokrétű, áldásos tevékenysége a két világháború közti időszakban nagy hatással volt Komárom kulturális életének fellendülésére, s neki köszönhetően a város jelentős művészeti központtá vált. Az elnök köszönetet mondott a helyi városvezetésnek és Ryšavý Boldizsár magánvállalkozó – városi képviselőnek a korábban méltatlan állapotú sír felújításáért.

A sír a nyilas terror egyik áldozatának, Harmosné Révai Arankának is emléket állít

Miután az emlékezők elhelyezték a koszorúikat és a virágcsokraikat az immár mutatós síron, Keszegh Béla polgármestertől megkérdeztük: a városvezetés miért tartja fontosnak Komárom jeles szülöttei korábban elhanyagolt sírjainak a felújítását.

Néhányan a ma megemlékezők közül

„A városnak illik törődnie a védett sírjaival, amelyekről van egy jegyzékünk. Sajnos, sokáig több komáromi sírról senki sem gondoskodott. Mi azonban a tettek mezejére léptünk: előbb aktívan kivettük a részünket a kapu környékének kitisztításából és új arculatának kialakításából, majd a református temetőben a Jókay család sírjának környékét hozattuk rendbe. Azt követte Alapy Gyula katolikus temetőben levő sírjának a szponzori támogatással történő felújítása“ – válaszolta a városvezető.

A Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület koszorújának elhelyezése

Azt is elárulta, hogy ez évben az e célra szánt 2 ezer eurós városi támogatásból, a Ryšavý Boldizsár magánvállalkozó – városi képviselő Új Nemzedék Polgári Társulása pályázatának és közreműködésének köszönhetően pedig újabb három sír szépülhet(ett) meg a katolikus temetőben.

A többnyelvű felirattal ellátott I. világháborús síremlék

„Harmos Károly festőművész és az I. világháborúban a Komáromban eltemetett, névtelen katonák megfeketedett sírját is rendbehozattuk. Továbbá tervben van az 1894-ben Komáromban született és 1951-ben Budapesten eltemetett Berecz Gyula szobrászművész szülei síremlékének a felújítása is. Ez utóbbi, szoborral díszített sír a temető hátsó felében található“ – egészítette ki az elmondottakat a polgármester, jelezve, hogy a későbbiekben más jeles egyéniségek sírjai szintén sorra kerülhetnek.

Berecz Gyula szobrászművész szülei síremlékénél

Végül a jelenlevők közösen szemrevételezték az említett további sírokat is. Közben Szabó Csekei Tímea felidézte, hogy Harmos Károly Budapesten élő menyével és három unokájával együtt korábban felkeresték a neves elődjük komáromi sírját és azt a helyszínt is, ahol a festőművész nejét, Révai Aranka tanítónőt 1944 karácsonyán a dühöngő nyilas terror ártatlanul a jeges vízbe fojtott. Hangsúlyozta: bár egyes források szerint ez a Duna-parton volt, de ez téves információ, mert a Holt-Vágon történt a borzalom.

Berecz Alajos és neje, valamint a lányaik sírfelirata

Nagy-Miskó Ildikó, muzsa.sk

hirdetés
Previous articleÉrdemes megszerezni a Dunamente termékvédjegyet, ami előnyökkel is jár
Next articleEurostat: közel 4 millió ukrajnai kapott eddig ideiglenes védelmi státuszt az EU-ban