HAZA BELFÖLD Fico szerint Szlovákiában maguk a romák felelősek rossz helyzetükért

Fico szerint Szlovákiában maguk a romák felelősek rossz helyzetükért

717
hirdetés

Robert Fico szlovák kormányfő, a márciusi államfőválasztás legfőbb esélyese elismeri, hogy Szlovákiában nagyon rossz a romák helyzete, és úgy véli, hogy ezért elsősorban maguk a romák a felelősek.

    „A romák helyzete Szlovákiában nagyon rossz. A felelősség ezért maguké a romáké, de az államé is. Tény, hogy ha valaki szegény és bonyolult szociális helyzetben van, az még nem jelenti azt, hogy társadalomellenesen kell viselkednie és állatként kell élnie” – jelentette ki Fico abban az interjúban, amelyet a Mladá Fronta Dnes és a Lidové Noviny című cseh napilapok közöltek szombaton.
    „A Szlovákiában élő romák számára is érvényes kell hogy legyen az az alapszabály, hogy először a kötelességek, azután a jogok” – mutatott rá a kormányzó Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) elnöke.
    „Készek vagyunk ebben a szellemben alkalmazni a pozitív diszkrimináció politikáját is, ezeknek az embereknek segíteni kell, de szükség van valamilyen visszhangra is” – fejtette ki Fico, aki a kormányzó Smer jelöltje a márciusi szlovákiai elnökválasztáson.
    „Megteszünk mindent, amit lehet. A roma kisebbségi kormánybiztos tisztségét ellenzéki politikai pártnak ajánlottuk fel, maga a kormánybiztos roma… De nagyon nehéz témáról van szó” – szögezte le a szlovák kormányfő, aki az állam pozitív lépésének minősítette azt a döntést, hogy ezentúl csak az kaphat szociális segélyt, aki hetente legalább nyolc óra közmunkát végez.
    Szlovákiában mintegy félmillió roma él, többségük rendkívül nehéz szociális körülmények között, leszakadva a többségi lakosságtól. A romák és a többségi lakosság közti konfliktusok nagyon gyakoriak.


MTI

hirdetés
Previous articleLassult a lakossági megtakarítások növekedésének üteme Szlovákiában
Next articleFolytatják küzdelmüket a jogfosztott felvidéki magyarok