HAZA BELFÖLD Fico: jobb politikával megelőzhető a szélsőségesség megerősödése

Fico: jobb politikával megelőzhető a szélsőségesség megerősödése

891
hirdetés

A szélsőségesség megerősödése a roma kérdés jobb kezelésével megelőzhető – vélekedett Robert Fico szlovák miniszterelnök csütörtökön Prágában.

    Fico egy újságíró kérdésére válaszolt, aki azt firtatta, mivel magyarázható, hogy Marián Kotleba, a szlovák szélsőjobboldal képviselője nyerte meg a hét végi választást Besztercebánya megyében. A meglepő választási eredmény alapján Kotleba a megye elöljárója lett.
    „Úgy gondolom, hogy Szlovákiának hosszú távon gondja van az úgynevezett roma problémával. A kormányoktól függ, hogyan néznek vele szembe” – szögezte le a szlovák miniszterelnök, aki csütörtökön néhány órás látogatást tett Prágában. Hozzátette: a pozsonyi parlament már jóváhagyta azt a törvényjavaslatot, miszerint mindenki, aki szociális juttatásokat kap, köteles lesz közhasznú munkát végezni, különben kitörlik a juttatásokra jogosultak jegyzékéből.
    „Örülnénk, ha egy ilyen rendszer Csehországban is működhetne” – reagált Fico kijelentésére Jirí Rusnok cseh kormányfő. Megjegyezte: a szlovákéhoz hasonló cseh rendszert az alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette és megszüntette. Rusnok szerint most az illetékes cseh hatóságok keresik a módját, hogy az alkotmánybíróság álláspontját figyelembe véve hogyan lehetne mégis közmunkafüggővé tenni a szociális juttatások kifizetését.
    „A szélsőségesség megerősödését fogja gátolni az is, ha a munkahelyek terén egyenlő esély biztosítunk mindenkinek” – húzta alá a cseh kormányfő.
    Rusnok és Fico csütörtökön Prágában megállapodást írt alá a diplomák kölcsönös elismeréséről. Ez elsősorban a Csehországban tanuló szlovákiai főiskolásoknak jelent segítséget. Becslések szerint jelenleg mintegy 24 ezer szlovákiai fiatal tanul csehországi egyetemeken. Közülük a szlovákiai magyarok száma mintegy 500-600-ra tehető.

MTI

hirdetés
Previous articleŐrsújfalu megszépült
Next articleNFM: szakértői egyeztetések kezdődtek az új komáromi Duna-hídról