HAZA BELFÖLD Fico és Lavrov együtt koszorúzott a Slavínon

Fico és Lavrov együtt koszorúzott a Slavínon

934
hirdetés

tárgyalás_a_szlovák_államfővel_305_210

Az Orosz Föderáció külügyminisztere, Szergej Lavrov szlovákiai hivatalos látogatása során lerótta tiszteletét a Vörös Hadsereg Slavínon eltemetett katonái emléke előtt, akik hetven évvel ezelőtt a pozsonyi-brünni hadműveletek során estek el.

A hivatalos látogatása során Lavrovot mindhárom közjogi méltóság fogadta.
Kiskával

Először Andrej Kiska köztársasági elnök találkozott vele. Kettejük beszélgetése nem volt túl kellemes.
Kiska már hosszabb ideje bírálja Oroszországot a Krím bekebelezése miatt, valamint amiért Ukrajnában orosz katonák harcolnak. Az államfő rámutatott, hogy ezzel Oroszország megsértette az 1994-es budapesti egyezséget. Abban Ukrajna lemondott atomfegyvereiről, s ezért cserébe az Orosz Föderáció, az Amerikai Egyesült Államok és Nagy-Britannia ígéretet tett Ukrajna határainak megtartására.
Kiska a tárgyalás során megemlítette Szergej Lavrovnak, hogy Szlovákiában az ukrajnai eseményekre nem egy távoli geopolitikai események teóriáiként tekintenek. Az elnök szerint az 1938-as és 1968-as események „a nem túl távoli történelem fájdalmas részei”.
Továbbá Kiska azt is leszögezte Lavrovnak, hogy Szlovákia tisztában van a Vörös Hadsereg szerepével az ország felszabadításában.

Tárgyalás a szlovák miniszterelnökkel

Az államfő után Robert Fico kormányfő fogadta az orosz külügyminisztert. Lavrov tájékoztatása szerint a szlovák kormányfővel megegyeztek abban, hogy felgyorsítják a gazdasági együttműködés szorosabbá fűzéséhez szükséges kétoldalú szerződések előkészítését.

A 45 percesre tervezett találkozó után egyenesen a Slavínra mentek.

Slavínon a megemlékezésen az államfő, Andrej Kiska, Robert Fico kormányfő és a parlament elnöke, Peter Pellegrini is részt vett.
Lavrov koszorúzKitüntetések átadása

Jelen volt tovább Miroslav Lajčák külügyminiszter, Miloš Koterec, a védelmi minisztérium államtitkára, Pavol Frešo, Pozsony megye elnöke, Ivo Nesrovnal, Pozsony főpolgármestere és az Antifasiszta Harcosok Szlovákiai Szövetségének elnöke, Pavol Sečkár is. A megemlékezés során ünnepi beszédet mondott Robert Fico szlovák kormányfő és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, aki a volt Szovjetunió felszabadításában részt vett tizenegy szlovákiai harcosnak emlékérméket adományozott.

A Slavínon tartott emlékünnepség után Lavrov Lajčákkal találkozott, akivel a szokásos diplomáciai témákat vették számba, beleértve az ukrán válságot és az energetikai kérdéseket is.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pozsonyi látogatása során a sajtótájékoztatón elmondta, közös érdek, hogy az ukrajnai fegyvernyugvás tartós legyen. A két külügyminiszter az ukrajnai helyzettel kapcsolatban egyaránt úgy vélekedett, hogy a válságot a minszki megállapodás pontjainak következetes betartásával lehet rendezni.
Lavrov kiemelte: állandó párbeszédre van szükség a megállapodás végrehajtásáról. Leszögezte: szükség van a minszki megegyezés katonai részének – az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet megfigyelői általi – ellenőrzésére is.
Lajcakkal

Az orosz külügyminiszter kijelentette azt is, hogy a Donyeck és Luhanszk jogállásáról elfogadott ukrán törvény ellentétes a minszki megállapodás szellemével. Megjegyezte: a jövőben mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ilyenek ne történjenek.
Miroslav Lajčák arról beszélt, hogy a konfliktus közelsége miatt Szlovákia nem lehet csupán passzív megfigyelő, annál is inkább, mert Ukrajna stabilitása mindenkinek érdeke.
A szlovák külügyminiszter ugyanakkor hangsúlyozta: a megoldáshoz nem nagy szavak, nem hangos bejelentések, hanem csak megoldáskeresés által lehet eljutni. „Nemcsak önmagunk szavait, hanem a másikét is hallani kell” – fogalmazott Lajčák. Leszögezte: Oroszország „globális játékos”, és csak vele együtt lehet megoldást találni az ukrajnai helyzetre, valamint más problémákra és válságokra is, amelyekkel a világ szembesül.

A délután folyamán Lavrov találkozott továbbá Peter Pellegrini házelnökkel is. Az újságírók Pellegrininek feltett kérdésére, miszerint elmondja-e Lavrovnak az ukrajnai helyzettel kapcsolatos véleményét, nem érkezett a parlament sajtóosztálytól válasz.

A Pozsony felszabadításának 70. évfordulója tiszteletére rendezett ünnepélyes összejövetelre ugyaneznap délután 16.00 órakor került sor a Vigadóhoz közeli Győzelmi emlékműnél, ahol a fővárosi polgárokon kívül hagyományosan a kormány és a parlament tagjai, valamint a megyei önkormányzat és a diplomáciai testületek képviselői is részt vettek.
Az emlékműnél Ivo Nesrovnal főpolgármester és az Antifasiszta Harcosok Szlovákiai Szövetsége Területi Bizottságának elnöke, Martin Krno mondtak beszédet.

Lavrov több mint tíz éve áll az orosz külügyminisztérium élén. A Krím bekebelezése és az orosz katonák kelet-ukrajnai bevetése után azt nyilatkozta, hogy nem került sor a nemzetközi jog megsértésére, és hogy nincsenek orosz katonák Donbaszban. A februárban Münchenben tartott biztonsági konferencián pedig a felszólalása közben kinevették, amit egy magát megnevezni nem óhajtó szlovák diplomata szerint nagyon nehezen viselt, mivel ilyenre eddig még sohasem került ott sor.

dé, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleRECEPTEK: Mascarpone torta sütés nélkül
Next articleIlyen táncot nem látsz a magyar first lady-től