Kezdőlap DUNATÁJ Feszty Árpádra emlékezünk

Feszty Árpádra emlékezünk

229
MEGOSZTÁS

EEJúnius 1-jén lesz száz esztendeje annak, hogy országgá repült a szomorú hír, miszerint a horvát tengerparton lévő Lovranában 56 éves korában elhúnyt Feszty Árpád festőművész, a magyarok bejövetelét ábrázoló monumentális történelmi körkép és számos más kiváló alkotás szerzője, aki súlyos betegségét gyógyítandó tartózkodott a kisvárosban, amelyre enyhülést, gyógyulást remélt. Az évfordulóról szülővárosában, Ógyallán és Komáromban június folyamán rendezvénysorozattal emlékeznek meg.

Amint azt Csütörtöky József mérnök, a Duna Menti Múzeum igazgatója előzetesként elmondta, a több színhelyen megrendezésre kerülő megemlékezés fő szervezője Feszty Árpád szülővárosa lesz. A rendezvénysorozat a festőművész halála századik évfordulójának napján, azaz június 1-jén veszi kezdetét, amikor koszorút és virágokat helyeznek el a családi sírboltnál, illetve a Feszty-emléktáblánál. A továbbiakban a Szlovákiai Magyar Képzőművészek Társaságával együttműködve kiállítás megnyitására kerül sor az Ógyallai Városi Művelődési Házban Tisztelgés Feszty Árpád emléke előtt címmel. A festőművész nevét viselő alapiskola és a Csemadok városi szervezete is méltóképen megemlékezik a jeles festőművészről. Június 13-án nyílik a Duna Menti Múzeumban a Feszty Árpád emlékkiállítás. Ünnepélyes megnyitásának színhelye a Kultúrpalota díszterme lesz, amelynek fő falát Feszty Árpád Bánhidai csata című monumentális alkotása díszíti, ám a kiállítás a múzeum Zichy-palotabeli részében lesz. Kurátora ezúton is kéri mindazokat, akik Feszty Árpád festményét, rajzát, vagy egyéb, a személyével kapcsolatos tárgyi emléket őriznek, szíveskedjenek azt kölcsönözni a megnyitandó emlékkiállítás időtartamára. A megemlékezések sorozatának zárórendezvényére június utolsó napjaiban Ógyallán, egy hangverseny keretében kerül sor.

(németh)

DUNATÁJ HETILAP

hirdetés

1 hozzászólás

  1. Kedves István!
    Fegyelemmel kísérem az írásait! Kicsit szeretném helyreigazítani a mostani írását! Az idő halad és újabb dokumentumok kerülnek elő! Feszty Árpád május 31-én halt meg! 58 éves volt, mert 1856-ban született és 1914-ben halt meg. Az ógyallai Alapiskola egy külön kiállítást rendez a névadója tiszteletére, melyet május 30-án reggel 9-órakor nyitunk meg ünnepélyesen az iskola épületében! Amennyiben az ideje engedi sok szeretettel meghívjuk Önt! Az iskolánk tanulói is besegítenek a városi ünnepségekbe, mivel június minden csütörtökjén prezentációt mutatnak be a Feszty-családról a Kultúrházban!Nemcsak a múzeumot kell hirdetni!! Végül lenne egy kérésem: ha vannak felvételei Kingyesről, nagy örömmel venném! Egy volt kingyesi diák!!
    Baráti üdvözlettel Vrábel Sándor a Feszty Árpád Alapiskola és Óvoda pedagógusa Ógyalla

Comments are closed.