HAZA RÉGIÓ Fergeteges diákhét a Selye János Gimnáziumban

Fergeteges diákhét a Selye János Gimnáziumban

962
hirdetés

A komáromi kórház idén is csatlakozott a Szlovák Vöröskereszt által meghirdetett Diákvércsepp országos akcióhoz. Az idei akció október 14-től 1185211_621961521158668_703536071_nnovember 15-ig tartott, és mottója „Semmit nem kell tenned“. Diákjaink rendszeresen részt vesznek ebben az akcióban, évente általában 40–45 harmadikos és negyedikes kapcsolódik be. A diákhét egyik programpontjaként november 12-én 30 diák adott vért, akik nemcsak másokon tudnak így segíteni, de így biztosak lehetnek abban is, hogy teljesen egészségesek.

A véradással párhuzamosan 10.00 órakor iskolánk aulájában Tóth Pál Érdekes fizikai kísérletek és jelenségek címmel 15 általános iskola 117 diákja és 20 kísérője hallgathatta meg mind­azon isme­re­te­ket, melyek­kel segít­hetők a gye­re­kek kör­nye­zet­tu­da­tos ener­gia­fel­hasz­ná­lásra tör­ténő felkészítése. Ez az interaktív foglalkozás a Magyar Tudomány Napja és a tudomány és technika hete alkalmából került megrendezésre a magyarországi FIZIBUSZ program keretében. A gyerekek szájtátva hallgatták a másfél órás, kísérletekkel tarkított előadást.

November 13-án, egy nappal később Klobusitzky György, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karának nyugalmazott adjunktusa tartott előadást 120 elsős diáknak. A tanár úr ötvözi a bűnmegelőzést a baleset megelőzéssel. A bűnmegelőzés több elemét ragadja meg. Mindenfajta preventív területet érint a drogbűnözést, általában a bűncselekmények áldozattá válásának a problematikáját, hogy milyen veszélyforrások leselkednek a gyermekekre, akár az internet világában, akár a hétköznapokban, az iskolában. A rendőrtiszteket oktatott szakember nem csak kiváló pedagógus, és nem mellesleg a kábítószerekből fakadó gondok és a közlekedési veszélyek szakértője, hanem kiváló showman is, aki olyan szenvedéllyel tud a szenvedélymentesség fontosságáról beszélni, hogy azzal fiatalt és időset egyaránt ámulatba ejt. Klobusitzky György előadásának célját úgy fogalmazta meg, hogy  „ő nem rábeszélni akarja a hallgatóságot, hanem kedvet akar nekik csinálni ahhoz, hogy maguktól jöjjenek rá a szenvedélymentesség fontosságára. Ehhez persze meg kell őket hökkenteni.“ Erre szolgál a rendkívül gazdag képbankja, a sok effektus, a sötétség és az ő különleges előadásmódja.

„A nagy álmok kis segítségre szorulnak“ mottóval fémjelzett országos pénzgyűjtő akciót indított az Egy óra a gyerekeknek (Hodina deťom) mozgalom. Az alapítvány már 15. éve szervezi meg jótékonysági projektjét, mely keretében három napig folyik az utcai gyűjtés. Az önkéntesek sárga dobozokba gyűjtik az adományokat. November 14-én gimnáziumi aktivistáink az alapítvány Hugó nevű kabalabábuját ábrázoló kitűzőt viseltek, és az adakozókat is ezzel ajándékozták meg. Az alapítvány olyan programokat és akciókat támogat, melyek a gyermekek személyiségének és kreativitásának a fejlesztését, a jobb iskolai környezet kialakítását, biztonságosabb életkörülmények biztosítását célozzák. Iskolánk azért is kapcsolódik be az ilyen rendezvényekbe, hogy diákjainkat közösségi felelősségvállalásra, és a szegények segítésére, rászorultakkal való szolidaritásra neveljük.

November 15-én, pénteken hagyományos diáknappal zártuk a diákhetet. A reggeli hideg idő ellenére az elsős diákok hangosan énekelve érkeztek iskolánk udvarára, ahol az igazgató úr átadta az iskola kulcsát a negyedikes ideiglenes igazgatónak. Majd hangos énekszóval a Városi Sportcsarnokban folytatódott az avatás. A kerettörténet minden évben más és más, idén az Istenek és a pór nép volt a fő irányvonal. A sportjátékokon, ügyességi vetélkedőkön kívül a fiatalok szellemi fejlődéséről sem feledkeztek el a negyedikesek. Képrejtvényeket, istenekről szóló kvízt, logikai fejtörőket kellett megoldaniuk, verset kellett faragniuk adott szavakból. A legnagyobb sikert az elsősök és a kis prímósok műsorai aratták. Mindenkinél látszott, hogy a megelőző heteket végiggyakorolták, s ennek eredményeként fergeteges előadásokat láthattunk. Minden osztályt vastapssal jutalmazott a közönség. Az elsős osztályfőnökök voltak a legaranyosabbak, ahogy végig izgultak, sikerül-e diákjaiknak a produkció. A pontozás után eldőlt, melyik osztály lett a legügyesebb, legkreatívabb. Az elsősök avatása hagyományosan eskütétellel ért véget. A napot a tanár-diák foci zárta, melyet a tanárok megérdemelten nyertek meg. Befejezésként köszönet a szervezőknek, a negyedikeseknek, és azoknak, akik finom palacsintával kínálták meg a közönséget, beleértve engem is. Finom volt!

PaedDr. Králik Zsuzsanna

dunataj.sk

hirdetés
Previous articleŐszi Denisza világbajnok!
Next articleÉletre kel az Aranyember? – Jótékonysági színházi előadás Komáromban