HAZA Egyéb Felzúgott Krasznahorka várkápolnájában a három új harang

Felzúgott Krasznahorka várkápolnájában a három új harang

855
hirdetés

Ünnepélyes harangcsengésre gyűltek össze Krasznahorkán. A várkapuig mécsesekkel a kezükben kapaszkodtak fel az érdeklődők szeptember 16-án, hogy együtt üdvözöljék a három új harangot.

A község polgármestere, Bollo Péter és a Betléri Múzeum munkatársa, Krajči Judit köszöntötte a szép számban összegyűlt közönséget. „Sokan érzik szívügyüknek a krasznahorkai várat, s örülünk, hogy ennyien eljöttek ezen a szép, meleg őszi estén” – hangsúlyozták. A polgármester nem győzte megköszönni a lelki és anyagi támogatásokat, amelyeket a harangokra nyújtottak.

A vártűzben a tetőszerkezettel együtt megrongálódott a várkápolna mindhárom harangja, amelyek még 1820-22-ben készültek, és 250-130-70 kilogrammosak voltak.
Az egykori harangok pótlása érdekében példás összefogás jött létre Gömörben. A Szent István, Szent György és József ill. Szűz Mária tiszteletére a megolvadt harangok mását Őrbottyánban öntötték újra Gombos Miklós harangöntőmester műhelyében.
Elsőként a legkisebbet Nagy György kezdeményezésére a Gömöri Kézművesek Társulása Ibrány község támogatásával készítette el. A középső harangot az egri Pannónia Női Borrend vállalta magára. A harmadik nagy harangra Krasznahorkaváralja és az erdélyi testvértelepülés Csíkszentkirály összefogásban a Gombaszögi Nyári Tábor szervezőivel hirdettek gyűjtést. A három harang összesen 15 ezer euróba került, melyeket a Betléri Múzeum ajándékba kapott meg.

A harangokat ünnepi mise keretében szentelték meg 2015. szeptember 13-án. Az újraöntött harangok szép és esztétikus formával rendelkeznek, ezt az ünneplők meg is csodálhatták. Az ünnepi felvonuláson díszfogaton vitték azokat körbe a falun a Székely kapuig.
A tűzvész óta eltelt három év, s a felújított vár átadására további éveket kell még várni, de szeptember 16-án pontban este fél nyolckor meghatározott zenei hangon a harangok már megszólaltak.
Az alkalomra sokan voltak kíváncsiak. A történelmi pillanat elérkezéséig a Krasznahorkaváraljai női és férfi énekkar felvezetésével Krasznahorka himnuszát énekelték. Messzire szólt el, hogy „Tornyok ormán az őszi szél, / rég múlt dicsőségről mesél. / Rákóczinak dicső kora, / nem jön vissza többé soha”.
A három harangtestvér első tízpereces összecsengését tapssal jutalmazták a résztvevők.

„Óriási pillanat érkezett ezzel el, amikor újból megszólhattak ezek a harangok. Remélem, hogy minden résztvevő a szívében magával vitte a harangok csengését. Bízom benne, hogy ezen harangok minimálisan még 500 évig szólni fognak” – mondta a polgármester.

Krasznahorka, mint kegyhely az Andrássy család nagyúri buzgalmából alakult. A vár a család ősi fészke, birtokaik középpontja. A várkápolnában a család kegyképe is megtalálható: Sancta Maria Advocata Familae Andrássy in Arce Krasznahorka 1739. A nevezetes, sőt világhírű Mariahilf = Segítő Mária típusának egyik változata.
A vár felépítője a Bebek család. 1575-től az Andrássy család birtokolta. A 19. században elhagyatott, elhanyagolt. A 20. században restaurálták. Az Andrássy család múzeumaként megnyitották és védett műemlékké nyilvánították.
A vár gótikus építmény a 14. századból. A 16. században reneszánsz bővítéseikkel látták el. A 17. és 18. században barokkosították. A várkápolna a 18. századból való.
1945-ben a beneši dekrétumok értelmében a várat és az egész uradalmat államosították. 1948-ban a Nemzeti Kulturális Bizottság állami kulturális birtokká nyilvánította, 13 évvel később besorolták a nemzeti kulturális műemlékek közé, 1996-tól pedig a Betléri Múzeum részeként a Szlovák Nemzeti Múzeum gondnoksága alatt áll.
A 2012-es tűzvész óta nem látogatható. A vár újbóli megnyitását 2018-ra tervezik.

he, Felvidék.ma
További fényképek ITT érhetők el.

hirdetés
Previous articleIdőben elkészülhet a felújítás
Next articleHétvégi karambolok az első őszi ködben