HAZA RÉGIÓ Felvidéken is elindul április végén a Tavaszi Hadjárat

Felvidéken is elindul április végén a Tavaszi Hadjárat

1097
hirdetés

38861_200_200Nagysalló, Szőgyén, Köbölkút, Bátorkeszi, Búcs; Dunamocs, Dunaradvány, Madar; Pat, Izsa, Komárom érintésével április 26-28-a között idén 16. alkalommal rendezik meg a Felvidéki Tavaszi Hadjáratot.

A Történelmi Lovas Egyesület az alapítója annak a Katonai Hagyományőrző Rendezvénysorozatnak, amelynek keretében az 1849-es dicsőséges Tavaszi Hadjárat útvonalait járja be mintegy száz lovas hagyományőrző, javarészt huszárokkal. Az emlékhadjárat útvonalán 35 településen haladnak át Magyarországon és a Felvidéken, ahol megemlékezésekre, csatajelenetekre kerül sor, katonai hagyományőrzők részvételével. Az idén rendezik a 25. hadjáratot. Bővebben ITT>>>
Az 1989 óta zajló programsorozaton közel 60 katonai hagyományőrző és 50 más társadalmi szervezet vesz részt. Az Emlékhadjárat útvonalát az egyes településeken nagyszabású koszorúzási ünnepségek, történelmi előadások, népzenei és néptánc műsorok, rock koncertek, huszárkonyha főzőbemutatók, zenés katonai hagyományőrző parádék és nem utolsó sorban látványos csatabemutatók gazdagítják, amelyeken gyalogsági alakulatokkal, tüzérséggel és a még több lovassal gyarapodik a résztvevők száma. E program tehát a maga nemében egyedülálló, de mindenképpen ritkaságszámba menő jelenség.

Nálunk, a Felvidéken 1998 óta szervezik a tavaszi hadjáratot. – A Tavaszi Hadjárat felvidéki megvalósításának ötlete még a Magyarok Világszövetségének régi vezetősége idején, amikor Dobos László volt a Kárpát-medencei régió elnöke, származik, hiszen akkor kezdeményezte Pogány Erzsébet – nyilatkozta a felvidek.ma-nak Dániel Erzsébet, aki akkor a Csemadok Érsekújvári Területi Választmányának titkára volt. Hozzátette: nem volt veszélytelen a felvidéki hadjárat megrendezése, hiszen a legkeményebb mečiari időkben kellett megszervezni. Mint mondta, a szervezők jelentős részét meghurcolták ezért, hiszen a magyar huszárok látványos bevonulása és felvonulása a Felvidéken különleges értéket képviselt. Végül sikerült: a felvidéki hadjárat túlélte a magyarellenes zaklatásokat, és az idén immár 16. alkalommal rendezik meg.
Dániel Erzsébet elmondta: Ma már talán nem olyan nagy a lelkesedés, mint a kilencvenes évek végén volt, viszont jelentős eredménye a hadjáratnak, hogy Szőgyénben például Görgey Artúr szobra emlékeztet az 1848-49-es szabadságharc hőseire.
„A Felvidéki Hadjáratnak mindenekelőtt a magyarságtudat, a nemzettudat erősítésében van jelentős szerepe” – fogalmazott Dániel Erzsébet, hozzátéve: egyértelmű eredménye a rendezvénysorozatnak az, hogy az elmúlt másfél évtizedben számos hagyományőrző egyesület alakult a Felvidéken, mindenekelőtt fiatalok részvételével. Mindemellett a fiatalok e képen is megismerhetik és magukévá tehetik a hiteles magyar történelmet, különös tekintettel az 1848-49-es magyar szabadságharcra történéseire.

A Tavaszi Hadjáratban résztvevő csapatok a következők: Kiskun Huszár- és Honvéd Hagyományőrző Egyesület; Földváry Károly 11. Székely Határőr Huszárezred, Székelyföld; Szegedi III. Honvédzászlóalj; Veresegyházi Katonai Hagyományőrző Egyesület; Balatonfelvidéki Radetzky Huszáregylet; Fehérvári Huszárok Egyesülete; Eszterházy Huszárok Őrség/ Burgenland; Mogyoródi Sándor Huszárok; Wysocki Légió Hagyományőrző Egyesület Budapest; Felföldi Barantások, Tolma Baranta; Első Izsai Lovas és Hagyományőrző Egyesület.

Április 26. (péntek) programja ITT>>>
Április 27. (szombat) programja ITT>>>
Április 28. (vasárnap) programja ITT>>>

Tarics Péter, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleA költészet napja Komáromban
Next articleÖnállósították magukat egy tanácstalan prágai taxis külföldi utasai