HAZA BELFÖLD Felül kell kerekedni társadalmunk válságán!

Felül kell kerekedni társadalmunk válságán!

1075
hirdetés

kerekasztalSzlovákia múlt hét szombaton választott. A voksolás eredménye lesújtó: erős magyar képviselet helyett a magyar szavazókat megszólító pártok válságba kerültek. Marian Kotleba gyűlöletkeltő ideológiája olyan széles teret kapott, mint még soha, a semmit sem változó Szlovák Nemzeti Párt pedig megkerülhetetlen koalíciós partnerré lépett elő – ha lesz egyáltalán új kormány. Azok a pártok és mozgalmak, amelyeknek kicsit sem fontos a mi jólétünk és tönkretehetik a társadalmat, még soha nem rendelkeztek ennyire erős képviselettel a parlamentben.

Ilyen körülmények között kell megőrizni a hitet és a lelkesedést, fokozni cselekvőkészségünket. Hinnünk kell abban, hogy a boldogulásunk nem csak a képviselői helyekkel való sakkjátszmától függ! Meg kell találnunk a megoldást arra, hogy magyarság érdekérvényesítési mozgástere Szlovákiában leszűkült. Kisiskoláink, kultúránk, régióink sorsa mind-mind megoldásra vár, a célokat egykor a politikai képviseletünk, a Híd és a Magyar Közösség Pártja is megfogalmazta a Kerekasztallal közösen a Szlovákiai Magyar Alapdokumentumban: szükség van iskoláink és kultúránk önkormányzatiságára, a gazdasági fejlesztésekre, a szlovák-magyar kapcsolatok jobbá tételére. Ezt figyelmen kívül hagyni felelőtlenség!

A következő hetekben politikusaink és vezetőink súlyos döntésekre kényszerülnek. Fontos, hogy ezeket a döntéseket alárendeljék a magyar választóik akaratának, hiszen elsősorban őket képviselik a parlamentben és a közösség jövőjét szem előtt tartva kell cselekedniük. Emellett nem szabad elhanyagolni a civil szféra felelősségét és feladatait sem abban, ami következik. Felül kell kerekedni a szlovák társadalom, Európa és a közösségeink értékválságán, szükség van a sikerélményre, az öntudatosságra és az aktivitásra. Meg kell látni és fel kell karolni az értékes kezdeményezéseket. A sorsunk nem csak a politikusoktól függ – ne féljünk a jövőtől, hanem tegyünk érte, hogy jobbá váljon a környezetünk!

kerekasztal.org

hirdetés
Previous articleAz igazgatónő a költségek növekedésére hivatkozott…
Next articleHétfőn tárgyalóasztalhoz ül az MKP és a Most-Híd küldöttsége