HAZA BELFÖLD Felmérés: A lakosság több mint fele elégedetlen a demokrácia működésével

Felmérés: A lakosság több mint fele elégedetlen a demokrácia működésével

363
hirdetés

Az ország lakosságának 38 százaléka elégedett a demokrácia működésével, 57 százalékuk elégedetlen – derül ki a Median ügynökség december 11. és 20. között, 1001 válaszadó bevonásával végzett felméréséből.

illusztráció, Pixabay

„A 30 és 39 év közöttiek általában elégedettek, valamint a diplomások, illetve a Pozsony, Nagyszombat és Nyitra megyében lakók. A 40 és 69 év közöttiek, a középfokú végzettségűek, a Besztercebánya és Eperjes egyében élők, illetve a magánvállalkozók és a dolgozó nyugdíjasok általában elégedetlenek” – közölte az ügynökség.
A felmérésből kiderült, hogy az ország lakosságának 52 százaléka szerint demokratikus a rendszer. „Főként a 18 és 39 év közötti korosztályhoz tartozók, az alap- vagy felsőfokú végzettségűek, Pozsony és Nagyszombat megye lakosai, illetve a legmagasabb jövedelműek gondolják így” – tájékoztatott a Median.
A válaszadók 42 százaléka nem tartja demokratikusnak a rendszert. Ilyen választ főleg a 40 és 69 év közötti, középfokú végzettségű, Zsolna, Eperjes és Besztercebánya megyei lakosok adtak.
A felmérés szerint az alapvető emberi jogok és szabadságjogok közül Szlovákia lakosainak az élethez, a szabadsághoz, a gondolat szabadságához, a lelkiismereti és a vallásszabadsághoz vagy a szabad mozgáshoz való jog a legfontosabb. Az ország lakossága a véleménynyilvánítás szabadságát és az információhoz való jogot, a közügyek intézésében való közvetlen vagy választott képviselőik útján történő részvételt, valamint a gyülekezési jogot tartják a legfontosabbnak.

TASR

hirdetés
Previous articleElhunyt Viola Zoltán
Next articleTovább HÓD-ít a Selye Gimi