HAZA RÉGIÓ Felavatták Antall József mellszobrát Kolozsnémán

Felavatták Antall József mellszobrát Kolozsnémán

1462
hirdetés

SAMSUNGA komáromi járásbeli Kolozsnémán február 16-án felavatták Antall Józsefnek, Magyarország néhai miniszterelnökének bronzból és mészkőből készült szobrát. Bárdos Gyula az ünnepségen úgy fogalmazott: az emlékmű az összefogást hirdeti.

Antall József első felvidéki szobrának felállításáról még az év elején a Csemadok Komáromi Területi Választmánya és az Antall József Alapítvány hozott döntést. A megállapodást Petheő Attila, a Csemadok Komáromi Választmányának elnöke és Makay Zsolt, az Antall József Alapítvány kurátora írta alá. A szobrot és a talapzatot a magyarországi alapítvány készítette, a szobor állításának területbiztosítását, az avatóünnep megszervezését a Csemadok vállalta magára.
Makay Zsolt, az Antall József Alapítvány kurátora az ünnepségen elhangzott beszédében kijelentette: Magyarország első miniszterelnökének erkölcsi tisztaságát nem lehet megkérdőjelezni. Mint fogalmazott, a húsz évvel ezelőtt elhunyt politikus miniszterelnöksége idején a „nemzetnek megadatott, hogy nem kellett gyanakodnia, ki az, aki az országot vezeti.” Kiemelte: Antall József szobrában „az erkölcsi és minőségi jó összeölelkezik.” A néhai miniszterelnökről elmondta: olyan politikai normát teremtett, melyben a jog és az erkölcs új értelmet nyert.
44149e
Szobor a megosztottság ellen
Antall József mindannyiunk számára példa, szobra, itt a Felvidéken is az összefogást hirdeti – fogalmazott Bárdos Gyula, Szlovákia első magyar köztársaságielnök-jelöltje a szobor leleplezése után tartott ökumenikus istentiszteleten. Bárdos emlékeztetett: Antall József volt az első kormányfő, aki Trianon után kimondta, lélekben 15 millió magyarért vállal felelősséget. „Ezt a mondatot nem lehet félremagyarázni, élhetünk bárhol a világban magyarként, összeköt az anyanyelvünk, a kultúránk. Mi, felvidékiek is a magyar nemzet része vagyunk és sajátunknak érezzük az antalli örökséget” – hangoztatta. Leszögezte: csak a hiteles politikusok tudnak a közösség jó szolgái lenni, Antall József ilyen államférfi volt. „Az ő példája adjon erőt ahhoz, hogy a közösség érdekét az egyéni és pártérdekek elé tudjuk helyezni” – fogalmazott.
Petheő Attila, a Csemadok Komáromi Választmányának elnöke, az MKP megyei képviselője a kolozsnémai katolikus templomban kijelentette: a felvidéki Antall szobor egy közösség jelzése a megosztottság ellen. Az ünnepség résztvevőit arra kérte, „hazaérve adják tovább, hogy a szobor áll és jelzi, a felvidéki magyarság és régiónk ügye pártokon felül alló.”
Az Antall József Alapítvány a néhai miniszterelnök halálának 20. évfordulója alkalmából indította el azt a kezdeményezést, hogy minden nagyobb határon túli területen legyen szobra a volt kormányfőnek. A romániai Székelyhídon december 22-én avatták fel Antall József erdélyi szobrát, a Felvidéken a kolozsnémai az első Antall szobor.

44149b44149c44149d44149i44149a44149z

Felvidék.ma

hirdetés