HAZA SZÍNES - ÉRDEKES Fekete bőrű Miss Izraelt választottak

Fekete bőrű Miss Izraelt választottak

1121
hirdetés

zrael történetében először egy etióp bevándorló nyerte el a Miss Izraelnek járó koronát.

Az Etiópiából érkezett Jittis (jelentése amhári nyelven: tekintet a jövőre) Ájnáv lett a legszebb izraeli nő 2013-ban a Haifában tartott döntőn. A cím új, 21 éves gazdája civilben Netanján él, és a város egyik cipőboltját vezeti, miután tisztként leszerelt a hadseregből.
A korán árvaságra jutott Ájnáv 12 évesen testvéreivel került a zsidó államba Afrikából. Eddig soha nem foglalkozott modellkedéssel, de győzelme után ezen a pályán szeretne maradni, mivel szerinte a zsidó államban egyelőre nincs elég sötétbőrű fotómodell, és javítani szeretné az afrikai származású modellekkel kapcsolatos megítélést.
Martin Luther Kinget nevezte meg a verseny során rá fontos hatást gyakorló történelmi személyiségként: „az igazságért és az egyenlőségért harcolt, és ezért vagyok itt én is: megmutatni, hogy az én csoportomban is vannak szép dolgok, amelyek nem jelennek meg a médiában. Küldetésemnek érzem a különféle izraeli színek bemutatását” – mondta. A későbbiekben szeretné kipróbálni magát a televízióban is.
Ájnáv szinte véletlenül került az eseményre, egy barátnője nevezte be a szépségkirálynő-választásra.
Izraelben a január 22-én felállt új parlament az első, amelyben van etióp női politikus. Jair Lapid Jes Atíd (Van Jövő) nevű pártja juttatott be a törvényhozásba egy Pnina Tamano-Sata nevű fiatal jogásznőt.
Az izraeli parlament 1977-ben határozta el, hogy az Afrikában élő, magukat zsidónak tekintő falasák is jogosultak Izraelbe vándorolni, majd ezt 2003-ban kiterjesztették a falasmurákra is, akik a 19. század óta keresztény hitre tért egykori falasák leszármazottai.
Izraelben jelenleg mintegy 81 ezer etióp származású zsidó él, akiknek mintegy harmada már ott született.

MTI

hirdetés
Previous articleFico ma Dunaszerdahelyen nőnapozik
Next articleHarrach: érthetetlen a Nyitra megyei közgyűlés Ipoly-hídról szóló döntése