HAZA vélemény Farkas Iván: Az R7-es továbbra sem kormányzati prioritás

Farkas Iván: Az R7-es továbbra sem kormányzati prioritás

690
hirdetés
45239A kormány szerdai, április 16-i ülésén jóváhagyta az Integrált infrastruktúra 2014-2020 Operatív programot, amelyben a tervek szerint 4,749 milliárd euró áll majd rendelkezésre a közlekedés és az információs társadalom fejlesztésére. Farkas Iván, az MKP gazdaságpolitikai alelnöke szerint folyatódik a korábbi gyakorlat: az uniós pénzek jó része megint csak az ország északi területeire vándorol.

A szerdai kormányülést követően Ján Počiatek közlekedési miniszter arról tájékoztatta a sajtót, hogy az új uniós hétéves költségvetési időszakban az említett operatív program figyelembe vette az összes nemzeti és európai prioritást. Sikerként könyveli el, hogy az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalások során sikerült több mint 4 milliárd eurót kialkudni közlekedésfejlesztési projektekre és az információs társadalom fejlesztésére. A nemzeti társfinanszírozás 712,35 millió eurót tesz ki. „Remélem, hogy ősszel az Európai Bizottság is rábólint a programra. Az ambíciónk ugyanis az európai források oly módon történő felhasználása az ország érdekében, hogy Szlovákiában a közlekedés modernné, folyamatossá és biztonságossá váljék, ezáltal nyugat-európai szintre emelkedjék”, nyilatkozta a tárcavezető.
Az operatív programban szereplő összeg majd 40 százalékát kitevő, közel 2 milliárd eurót 118 kilométer autópálya, 78 kilométer gyorsforgalmi út építésére és 289 kilométer I. osztályú út modernizálására költenék. Ezzel nem is lenne semmi baj, jegyzi meg Farkas Iván. Azzal viszont már igen, hogy a prioritások között hiába keresi a régóta tervezett déli R-7-es gyorsforgalmi utat.
„Az R7-es továbbra is források nélkül marad, s ezzel nem érthetünk egyet”, véli a szakpolitikus. Hiszen majd minden euró, amit útépítésre szánnak, északra vándorol. A kormány által elfogadott dokumentum e téren a főbb feladatok között a D1-es Pozsony – Kassa közötti befejezését, a D3-as Zsolnától a cseh és lengyel határig való megépítését említi. „Ismét csak látható, hogy ebben a hétéves időszakban is teljesen elfeledkezik a kormány Dél-Szlovákia érdekeiről”, nyilatkozta a Felvidék.ma-nak az MKP alelnöke, európai parlamenti képviselőjelöltje.

BA, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleMeghalt a mágikus realizmus legnagyobb mestere Gabriel García Márquez
Next articleLefotózták a Loch Ness-i szörnyet