HAZA RÉGIÓ Fagykárok: drasztikusan csökkenni fog a terméshozam

Fagykárok: drasztikusan csökkenni fog a terméshozam

919
hirdetés

FagykárokSúlyos fagykárok érték az elmúlt napokban a mezőgazdászokat, a következmények feltérképezése jelenleg is tart. Pontos adatok még nem állnak rendelkezésre, az azonban már most valószínűsíthető, hogy országszerte drasztikusan csökkenni fog a gyümölcstermés hozama.

Csicsay Péter, növényvédelmi szakembert a helyszíni károk felmérése közben értük utol, és kérdeztük az április utolsó hetében bekövetkezett fagykárokról.

„Az évszakos átlagtól eltérően az elmúlt napokban országszerte fagyokat mértek. Fizikai természetéből adódóan jelen esetben szállított fagyról van szó, amelyet egy légköri örvény hozott be a Kárpát-medencébe. A szállított fagyok ellen védekezni rendkívül költséges és nagyon sok esetben nem is eredményes” – mondta el Csicsay Péter. 

Több gyümölcsösben is mínusz három, de akár mínusz öt fokot is mértek az elmúlt napokban. „Ennek az lett a következménye, hogy nagy területen sok kultúra részben, vagy teljesen elfagyott” – nyilatkozta a szakember. A csonthéjas gyümölcsösök esetében – elsősorban a dió, a szilva, az őszibarack, meggy, cseresznye, sárgabarack – nagyon sok helyen százszázalékos a kár, tehát nem lesz termés. Ugyanez elmondható a zöldségtermesztésről is.

 A zöldség és gyümölcs mellett a szántóföldi kultúrák is veszélyben

„A fagykár kétszáz méter tengerszint feletti magasságban minden területet érintett. Azokat a domboldali területeket is, amelyek azelőtt nem estek fagypont alá, így a szőlőre is kiterjed a kár” – számolt be Csicsay Péter.

Az elmúlt évek tapasztalatai szerint nem volt jellemző, hogy a szántóföldi kultúrákat is befolyásolta volna a fagy. Jelen esetben azonban a kukoricánál, a máknál és a napraforgónál is észlelni lehetett a fagy okozta tüneteket – tudtuk meg.

Ki segít a termelőknek?

A szakembert arról is kérdeztük,  hogy milyen segítségre számíthatnak a termelők, akiknek komoly károkat okozott az elmúlt napok időjárása.

„Magyarországtól eltérően Szlovákiában nincs kiépített rendszer a kárenyhítésre. (Déli szomszédunknál a kárenyhítési alap 24 milliárd forintos elkülönített keretéből kaphatnak segítséget fagykáraik enyhítésére a gazdák.) A termelők csak a saját biztosításukban bízhatnak. Ez azonban nagyon keveseket érint, hiszen nem számoltak az ilyen mértékű faggyal. Azok, akik kérvényezik a támogatási rendszert van egy kötelezettségük: kárbejelentést kell készíteniük” – mondta el Csicsay Péter.

A kárbejelentő lap a www.apa.sk oldalról letölthető. A nyomtatvány mellékletében, egy táblázatban szükséges bejelölni, mely növényeket érték a károk és kötelezően csatolni kell a károkról készített fotódokumentációkat is. „A gazdák a kitöltött formanyomtatványt a szükséges mellékletekkel a még jelenleg is igényelhető támogatások kérelmezésével egyidőben is beküldhetik” – tette hozzá a szakember.

Kormányzati segítségre lenne szükség a károk enyhítésére

„Akinek tönkrement az összes termése, az akár csődbe is mehet” – vélekedett Csicsay, aki szerint éppen ezért kormányzati segítségre lenne szüksége az ágazatnak.

„Bízom benne, hogy a kormány, illetve a minisztérium megtalálja a megoldást, mert a gyümölcsnél, zöldségnél és a szőlőnél is nagyon jelentősek a károk, de nagy valószínűség szerint a szántóföldi termesztés is veszteséges lesz” – tette hozzá a növényvédelemmel foglalkozó szakember.

felvidek.ma

hirdetés
Previous articleDiákcsínyből csaknem tragédia
Next articleÚjból feketelőporfüst szaga szállt a levegőben