HAZA KULTÚRA Évadnyitó vendégszereplés Székesfehérváron

Évadnyitó vendégszereplés Székesfehérváron

1064
hirdetés

Stirber L.„Szépszavú múzsa! Ugye, tudod, érzed, szerte a földön öröm a te léted! Mesteri művek csoda tüze, lelke, ihlete vagy Te!”                                                                     (Dr. Vargha Károly)

Az idézett sorok Kodály Zoltán–Dr. Vargha Károly A szép énekszó múzsájához c. „fohászából” valók. 2015. október 10-én a Kodály mű közös éneklésével vette kezdetét az a Kórus-matiné, amelyen a székesfehérvári Ars Musica Zenebarátok Egyesülete – karnagyával Szabó Adriennel az élen – látta vendégül a Bati Zoltán karnagy vezette Siófoki Nőikart, valamint a Komáromi Városi Művelődési Központ és a Jókai Mór Alapiskola GAUDIUM vegyes karát és hangszeres kamaraegyüttesét, Stirber Lajos vezetésével.

A vendéglátók mindent megtettek azért, hogy a három énekkar találkozója valóban baráti legyen: mind a helyszín – a Szent István Művelődési Ház, mindpedig a hangverseny közös énekléssel való kezdése „atmoszférát” teremtett. A vendéglátó kedves, lelkes társaság és a Siófokiak barátsága már régebbi keletű, így a GAUDIUM nagy izgalommal várta: vajon milyen fogadtatásban részesül a szokványostól kicsit eltérő műsora: Kodály Zoltán Köszöntő; G. Caccini Ave Maria; Nagy Ferenc költő barátunk, a GAUDIUM tiszteletbeli tagja, Ha nem nyújtunk kezet című költeménye (a szerző saját előadásában); Sillye Jenő Szállj dalom; Dobi Géza Három martosi népdal; Szíjjártó Jenő Zoborvidéki lakodalmas. Az együttes műsorát mind a dalostársak, mind a közönség nagy tetszéssel fogadta. A legnagyobb sikere a Szíjjártó műnek volt, amelynek szólóit Kis Anita, Krizsan Irén, Szalay Szilvia és Grassl Ferdinánd énekelték kiválóan, zongorán Kalmár Zsuzsanna, a GAUDIUM állandó zongorakísérője működött közre, bravúrosan. A mű sikeréhez nagyban hozzájárultak a GAUDIUM kedves ifjú barátai, a nagykéri táncosok (m.v.) – Bálint Orsolya, Liszi Cyntia, Tamási Gabriella, Banyár Kornél, Birkus Attila, Száraz Dávid –, akik Ölveczky Mónika és Ölveczky Árpád koreográfiáját, átéléssel eltáncolva idézték fel a Zoborvidéki lakodalmak vidám hangulatát.

Kedves vendéglátóink kíváncsian várták a Szíjjártó művet, hiszen a hangversenyen ők Szíjjártó Jenő Öt kurta kórus c. művét énekelték; mi több: éppen a Szíjjártó műben felcsendülő – a szerző által a Zobor vidéken gyűjtött népdalok nyomán látogattak el nyáron a Zobor vidékre, ahol – csakúgy mint átutazóként Révkomáromban – szívélyes fogadtatásban volt részük. Az Ars Musica Barátok Egyesülete meghívását a GAUDIUM 2016. április 16-án viszonozza; fehérvári kedves Barátai a XV. VOX HUMANA kórusfesztivál vendégszereplői lesznek. A GAUDIUM ezúton is köszöni a fehérváriaknak a meghívást; a városban való kalauzolást; Székesfehérvár nevezetességeinek megismerését; valamint a szíves vendéglátást.

A Vmk és a Jókai Mór Alapiskola GAUDIUM vegyes kara és hangszeres kamaraegyüttese 2015. november 20-án, 17.30-kor id. Stirber Lajos amatőr festő és Stirber Péter festőművész – MEMENTÓ, „Azt a csillagot” című – hangversennyel egybekötött kiállításának megnyitójára, a CSEMADOK galériába, 2015. december 11-én 17.30-kor pedig hagyományos Adventi Hangversenyre várja szeretettel kedves hazai közönségét.

Stirber Lajos

dunataj.sk

hirdetés
Previous articleDokumentum-kiállítás az első világégésről
Next articleMegújul a Klapka-szobor