HAZA RÉGIÓ Európa Kulturális Fővárosa 2023: Számítanak a győriek javaslataira

Európa Kulturális Fővárosa 2023: Számítanak a győriek javaslataira

1155
hirdetés

Győr 2023-ban Európa Kulturális Fővárosa lenne. 2017. február 13-án megalakult az előkészítő bizottság, amely számos módon be kívánja vonni a lakosságot. Hamarosan logó-, illetve szlogenpályázat is indul…

 

José Cura és a Győri Filharmonikus Zenekar egy évvel ezelőtti koncertjén jelentette be Borkai Zsolt polgármester, hogy a város megpályázza a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címet. Mint mondta, Győr pezsgő kulturális élete, nemzetközi hírű társulatai, fesztiváljai, szakrális és világi kincsei érdemessé teszik városunkat arra, hogy mindezen értékeket az egész kontinensnek bemutassa. Mint emlékezetes, 2010-ben Pécs képviselte hazánkat, 2023-ban pedig újra egy magyar város lehet a cím birtokosa egy Egyesült Királyság-beli várossal párban.

 

„A bejelentés után elkezdődött az a munka, amely a pályázati előkészítés rendszerét építette fel.” – mondta el Fekete Dávid alpolgármester az előkészítő bizottság hétfői megalakulását követően. A bizottságot Borkai Zsolt vezeti, operatív koordinációját az alpolgármester látja el. A szervezetben kulturális szakemberek és a győri kulturális intézmények vezetői is helyet kaptak, hiszen a cél, hogy szakmailag a legmegalapozottabb pályázat jöjjön létre. „A szakma mellett természetesen a lakosság véleményére, ötleteire is kíváncsiak vagyunk, ezért a jövőben több workshop, konferencia, fórum várható a témában.” Az alpolgármester kifejtette, Győr erős gazdasága révén olyan városfejlesztést tud megvalósítani, amelynek az igazán nagyratörő terveket sem kell nélkülöznie. Példaként említette a nyáron városunkban rendezendő Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált. Hozzátette, Győr kultúrája, kulturális infrastruktúrája is alkalmas arra, hogy hasonlóan nagy ívű célokat tűzzünk ki magunk elé. Gondoljunk akár azokra a társulatokra, akik hosszú ideje magas színvonalon képviselik Győrt a nemzetközi közvélemény előtt is, mint például a Győri Balett, vagy a rendre világsztárokkal fellépő Győri Filharmonikus Zenekar, a kultúrát szintén nívós módon prezentáló Győri Nemzeti Színház, vagy a Vaskakas Bábszínház. A polgármester megemlítette azokat a több tízezer embert vonzó fesztiváljainkat, amelyek híre már az országhatárokat is átlépte, mint a Győrkőcfesztivál, a Táncfesztivál, a Barokk Esküvő, vagy éppen az Advent Győrben rendezvénysorozat.

 

„A következő időszak tehát az előkészítő munkáé, amelyben hangsúlyos szerepet kap az igényfelmérés, az ötletek, javaslatok, észrevételek begyűjtése. Ebben a szakma mellett nagyban számítunk a lakosság meglátásaira is.” – zárta az alpolgármester.

 

„Szeretnénk minél szélesebb körben bevonni a győrieket, annak érdekében, hogy pályázatunk tükrözze azt a sokszínűséget, amely a városra is jellemző.” – ezt már Domanyik Eszter a városháza Városmarketing és Programszervezési Főosztályának vezetője mondta, aki bejelentette, szlogen- és logópályázatot írnak ki, amelyre várják a kreatív ötleteket, hogy közösen szabjunk irányt Győr pályázatának. A kiírás a héten csütörtökön jelenik meg a gyor.hu honlapon, amelyben minden fontos részletet megtalálnak majd az érdeklődők. A főosztályvezető arról is beszélt, hogy a napokban közvéleménykutatás kezdődik, amelyet 1500 fős mintán végeznek el. A kérdések, amelyekre a válaszokat várják, széles palettán mozognak, a győriek nem csak a meglévő kulturális programokról, sajátosságokról alkothatnak véleményt, de új ötleteket is várnak Győr kulturális életének továbbformálása érdekében. Mint megtudtuk, a Széchenyi István Egyetem a korábbi pályázatok tapasztalatainak levonásával segíti az előkészítő munkát, a győri intézmények is megjelölik az általuk fontosnak tartott fejlesztési irányokat, sarokpontokat, és – ahogy már említettük – a lakossági visszajelzések is fontos pillérei a készülő anyagnak. Az információk begyűjtése után, a nyár folyamán kezdődhet a pályázat összeállítása, ami ősz végén kerülhet a győri közgyűlés elé, hiszen a pályázatot várhatóan ez év decemberében kell benyújtani. Győr egyébként komoly versenyre számíthat, hiszen számos – kulturális szempontból fontos – város jelezte indulását, köztük – a teljesség igénye nélkül – Eger, Debrecen, Veszprém, Miskolc, Tokaj, Gödöllő.

 

„A népes mezőny ellenére, ha szakmai szemmel nézem a kérdést, akkor Győrnek komoly esélye lehet, hiszen hihetetlenül gazdag, sokszínű és magas színvonalú a kulturális élete, ami számos további lehetőséget is rejt magában. Ebből a győriek, az itt működő kulturális intézmények és maga a város is jelentősen profitálna.” – értékelte röviden az esélyeket kérésünkre a bizottság munkájában részt vevő Forgács Péter színházigazgató.

 

gyor.hu

kiemelt kép: pixabay

hirdetés
Previous articleOsztályozzuk a hulladékot!
Next articleFekete Ferenc: „Komárom nem alkuszik”