HAZA BELFÖLD EU-s polgárnak érzi magát a szlovák lakosság több mint kétharmada

EU-s polgárnak érzi magát a szlovák lakosság több mint kétharmada

1694
hirdetés

Szlovákiában a lakosság 71 százaléka érzi magát Európai Uniós (EU) polgárnak, ez magasabb arány mint az EU 27 tagországában mért átlag, amely azt mutatja, hogy az unió lakosságának 63 százaléka vélekedik így.

    Mindez az Eurobarometer 78 nevet viselő felmérés eredményeiből derült ki, amelynek részleteiről az Európai Bizottság (EB) szlovákiai képviseletének vezetője tájékoztatta a sajtó képviselőit Pozsonyban.
    Dusan Chrenek, az EB szlovákiai képviseletének vezetője a felmérés adatai kapcsán rámutatott: bebizonyosodott, hogy a szlovák lakosság jelentős részét az ország EU-tagságának leginkább azon következményei érdeklik, amelyek közvetlen hozadékokat jelentenek számukra. Hozzátette: Szlovákiai polgárai ezek sorában az unión belüli szabad utazást, a külföldi munkavállalás lehetőségét, valamint az egészségügyi szolgáltatások igénybevételét értékelik a leginkább.
    Az EU-s tagság közvetlen hozadékai közül a legnagyobb pozitívumnak a szabad utazás, valamint az áruk szabad áramlása lehetőségének a megteremtését tartja a szlovákiai lakosság legnagyobb hányada. Szlovákiában a megkérdezettek 72 százaléka vélekedett így, szemben az uniós átlaggal, amely szerint a megkérdezettek 52 százaléka adta ezt a választ.
    Az EU-s átlaghoz képest viszonylag nagyok a szlovákoknak az uniós tagsággal kapcsolatos várakozásai is. Ezt mutatja az is, hogy míg az EU-s tagságtól csupán az uniós tagországok lakosságának 12 százaléka várja életszínvonalának a javulását, ez az arány Szlovákia lakosságának a körében 34 százalékot tesz ki.
    A felmérés eredményei azt is megmutatták, hogy az uniós polgárok többsége (a válaszadók 72 százaléka vélekedett így) rossznak, vagy igen rossznak tartja saját országa gazdaságának a helyzetét, és csupán három tagország (Németország, Luxemburg és Svédország) lakosságának a többsége vélte azt, hogy országa gazdasága jó állapotban van. A felmérés szerint az EU összes tagországa közül a legpesszimistább hangulat Görögországban uralkodik, ott a válaszadók 99 százaléka van meggyőződve arról, hogy országa gazdasága rossz helyzetben van.
    Szlovákiában az ország gazdasági helyzetét rossznak tartók aránya meghaladja az uniós átlagot, a felmérés során a megkérdezettek 87 százaléka állította ezt. Borúlátóbbak az uniós átlagnál a szlovákok országuk gazdasági fejlődése tekintetében is, míg az EU-s polgárok 40 százaléka véli úgy, hogy az idén romlani fog a gazdasági helyzet, a szlovákiai válaszadók 52 százaléka van erről meggyőződve, 33 százalékuk pedig a fennálló helyzet stagnálására számít.
    Érdekes, hogy ugyanakkor a szlovákok az ország gazdasági helyzeténél jóval pozitívabban ítélik meg saját háztartásuk anyagi helyzetét, mivel azt a megkérdezettek 54 százaléka értékelte jónak. Ezen a téren a megkérdezettek 51 százaléka arra számít, hogy nem változik az anyagi helyzete, egyharmaduk a helyzet romlásával, 13 százalékuk pedig javulással számol.

ksr \ kti \ ksy

MTI

hirdetés
Previous articlePénzbüntetésre ítélték a szlovák gyerekeket hamis lakcímre bejelentő burgenlandi polgármestert
Next articleBeatrice: 35. születésnapi koncert sztárvendégekkel