HAZA RÉGIÓ Érdemes megszerezni a Dunamente termékvédjegyet, ami előnyökkel is jár

Érdemes megszerezni a Dunamente termékvédjegyet, ami előnyökkel is jár

381
hirdetés

A Dunamente minőségi termékvédjegy népszerűsítési kampányáról számoltak be a május 4-i komáromi sajtótájékoztatójukon a Komáromi járás első és egyetlen LEADER-közössége, a 2007-ben alakult Alsó-csallóközi Társulás Helyi Akciócsoport nevében: Szalay Rozália elnök, Kolozsnéma polgármestere és helyettese, Labancz Roland, Bátorkeszi polgármestere, valamint Andrea Fialová, a Komáromi Régiófejlesztési Ügynökség – MAS menedzsere.

Szalay Rozália, az Alsó-csallóközi Társulás Helyi Akciócsoport elnöke a LEADER-programról is szólt

Szalay Rozália elmondta: a LEADER az Európai Unió egyik legsikeresebb vidékfejlesztési közösségi programja. A kistérségekben hozzávetőleg két évtizeddel ezelőtt indított LEADER-programok célja az adott régióknak az ott élők igényei szerinti, hosszabb távú fejlesztése, különös tekintettel a helyi gazdaság megerősítésére, valamint a természeti és kulturális öröksége megóvására. Ugyancsak fontos a régión belüli és kívüli kapcsolatok építése, továbbá a régió vállalkozóinak támogatása-népszerűsítése. A Nyitra Megyei Önkormányzat az elmúlt 20 évben a kisebb terveik megvalósítását támogatta, a szlovák kormány pedig nagyobb összegekkel támogatta az ún. nagy LEADER-program fontos projektjeit.

A termékvédjegy birtokosai egyes rendezvényeken ingyen árusíthatják a termékeiket

Majd az elnökasszony rátért a Dunamente minőségi termékvédjegy bemutatására, előnyeinek ecsetelésére. Mint mondta: eddig azzal az adott régió 33 Leader-tagközségében tevékenykedő 20 cég, illetve magánvállalkozó eredeti, minőségi termékeit látták el, a népszerűsítésük közben jelezve, hogy „ők itt élnek, ők a mieink“. Közülük az elsők még 2017-ben kapták meg ezt a minősítést. A kétnyelvű, piros-fehér-zöld logón a tájainkra jellemző búza, szőlő és hullámok láthatók, az utóbbiak a Duna hullámaira utalnak.

Duka Réka nyitotta meg a sajtótájékoztatót

Kiemelte: az önreklámozást és kapcsolatépítést is segítő védjegy használatára jogosult 20 vállalkozó portékáinak előállítási alapanyagai is a régióból származnak. Azok tulajdonosai — az önkormányzatok beleegyezésével – több rendezvényen (pl.: a kolozsnémai Járási Dal- és Táncünnepélyen, a Komáromi Napokon, a Gútai Vásárban, a Bátorkeszi Borfesztiválon stb.) ingyen árusíthatják a termékeiket. Egyes rendezvényeknek az akciócsoport is a társszervezője. E védjegy léte a termelőknek védelmet, a vásárlóknak pedig garanciát jelent, hogy minőségi termékről van szó, amit érdemes megvenni — fogyasztani. „Optimista vagyok, hogy egyre több vállalkozó, illetve termék érdemli majd ki e védjegyet“ – jegyezte meg Szalay Rozália.

Labancz Roland, Bátorkeszi polgármestere

Labancz Roland alelnök hangsúlyozta: manapság a fogyasztói társadalom — a helyi termékek rovására — előtérbe helyezi a sorozatgyártásban készült tucattermékeket, amelyek esetenként egészségtelenek is. „Tanúi voltunk, hogy az elmúlt évtizedekben a helyi termék értéke csökkent az emberek szemében. Célunk e trendet kemény munkával megfordítani: a helyi, háztáji, kézműves terméket népszerűsíteni, hiszen azok értéke sokszorosan felülmúlja a tucattermékekét. Ekképp akarjuk kiküszöbölni a multik okozta hátrányokat“ – szögezte le.

Andrea Fialová, a Komáromi Régiófejlesztési Ügynökség – MAS menedzsere

Andrea Fialová menedzsertől egyebek mellett megtudtuk, hogy a 2014-2020-as időszakban az államtól kapott több mint 3 millió euróból vissza nem térítendő támogatásban részesíthették a vállalkozókat, akik abból egyebeken kívül járműveket, sütőt, hűtőt és további műszaki eszközöket vettek. Valójában már 2008/2009-ban papírra vetették az elképzeléseiket, igényeiket, de a stratégia kidolgozását az „agrártárcának köszönhetően“ több éves várakozás, majd a kérvényeik benyújtása követte. Ez utóbbiak elbírálása két éve, elég lassú ütemben folyik. Eközben a gazdasági válság és a jelentős mértékű áremelkedések több kérvényezőt eltántorítottak az egykori tervei megvalósításától. A régi és új árak közti különbözetet ugyanis önköltségből kell előteremteni, ami nem mindenütt lehetséges.

Végül elhangzott az örvendetes tény: egyes környező országokban vannak olyan LEADER-csoportok, amelyek már önerőből is fenn tudnak maradni, s nincs szükségük külső támogatásra. Nos, ez követendő példa lehet a szlovákiai akciócsoportok számára is…

piros-fehér-zöld logón a tájainkra jellemző búza, szólő és (Duna-) hullámok láthatók

Nagy-Miskó Ildikó, ma7.sk

hirdetés
Previous articleGratulálunk a 30 éves gútai Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpontnak!
Next articleFőhajtás és koszorúzás Harmos Károly felújított komáromi sírjánál