HAZA RÉGIÓ Épülő sportközpontról, távozó igazgatókról, pénzügyekről és EP választásról

Épülő sportközpontról, távozó igazgatókról, pénzügyekről és EP választásról

181
hirdetés

Andruskó Imre és Orosz Örs, a Magyar Szövetség két Nyitra megyei és komáromi városi képviselője a komáromi Ferences barátok utcájában június 4-én tartotta meg a havi rendszerességgel tervezett sajtótájékoztatóját. A média képviselőit időszerű témákról: a Komáromi Kajak-Kenu Klub területén épülő sportközponttal, továbbá Nyitra megye első kétnyelvű irányjelző táblájának perbetei elhelyezésével, a kulturális és szociális intézmények régóta poszton lévő igazgatóinak visszahívásával, illetve az új pályázat kiírásával, valamint a hétvégi EP választással kapcsolatos tudnivalókról tájékoztatták.

Andruskó Imre és Orosz Örs, a Magyar Szövetség két Nyitra megyei és komáromi városi képviselője

Orosz Örs először a Nyitra megye területén levő közúti irányjelzőtáblák kétnyelvűsítésével kapcsolatos Magyar Szövetség-es közös sikerükről számolt be azoknak az újságíróknak, akik annak hétfői perbetei leleplezésénél nem voltak jelen. Az örvendetes előrelépés részleteiről a tegnapi cikkünkben olvashattak: https://ma7.sk/tajaink/merfoldkohoz-ertunk-a-kozuti-iranyjelzotablak-ke….

Másik jó hírként a Komáromi Kajak-Kenu Klub területén megvalósuló jelentős fejlesztést említette: kétszintes, akadálymentes sportközpont épül, amely felső szintjén a klub által művelt sportágak edzőtermei, alul pedig olyan termek létesülnek, melyeket a Nyitra megyei diákok is használhatnak, s az evezőtermet is felújítják.

Ez ügyben nemrég Komáromba látogatott Branislav Becík, Nyitra megye elnöke, aki egyúttal a HLAS párt parlamenti képviselője és EP-listavezetője.


A Komáromi Kajak-Kenu Klub területén megvalósuló jelentős fejlesztésről is szó esett

Amikor Komárom város, illetve az érintett sportklub Nyitra megyét arra kérte, hogy a megye első embere támogassa e projektet, a megyei önkormányzattal, illetve az MSZ-frakcióval együtt az ügy mellé állt, tudatosítva annak régiós szintű jelentőségét is. A megyei támogatásra azért volt szükség, mert a javarészt uniós pályázati támogatásból finanszírozható, 960 ezer eurós beruházás 30 százalékos önrészét Komárom város annak ellenére nem tudta volna biztosítani, hogy azt a bel- és külföldi versenysikereket elért klub nagyon kiérdemelte. Orosz ezúton is köszönetet mondott az érintett felek, köztük Keszegh Béla polgármester, valamint Erik Vlček parlamenti és városi képviselő támogatásért.

Harmadik témaként a megyei fenntartású kulturális és szociális intézmények öt évnél régebben poszton levő igazgatóinak visszahívásáról, illetve az új direktori pályázatok kiírásáról beszélt. Andruskó Imrével együtt hangsúlyozták: szó sincs tisztogatásról, de egy korábbi konszenzusos döntés értelmében ezentúl ezeket az intézményvezetőket is csak öt évre nevezik ki, ahogy a középiskolák igazgatói esetében eddig is volt.

A mandátumuk letelte után akár ismét megpályázhatják az eddigi tisztségüket, de anélkül nem lehetnek akár több évtizeden át poszton. Ez a visszahívás Nyitra megyében az érsekújvári Zmeták Ernő Művészeti Galéria és az ottani Thaink János Múzeum, valamint a kovácspataki idősotthon igazgatóját érinti.

Andruskó Imre a továbbiakban kritikus hangvétellel szólt a Komárom-szerte a fűkaszálást is végző KN SMART SERVIS Rt. városi cég munkavégzéséről, megjegyezve: „a cégvezetés valószínűleg rosszul szervezi a munkát”, amire sokan panaszkodtak…Majd az újságírók figyelmét arra a sajnálatos jelenségre is felhívta, hogy Bohumír Kóňa mérnök, a Komáromi Városi Hivatal Gazdasági és Pénzügyi Főosztályának vezetője egyszemélyben az említett KN SMART SERVIS Rt. és a KOMVaK –  Komárom város víz- és csatornaművei, rt. Igazgatótanácsának is a tagja. Hozzáfűzte: ez ugyan nem törvényellenes, de furcsa, hogy „miközben a város pénzügyeit vezeti, a számlákat az egyes felek között oda-vissza küldözgeti…”.

Andruskó Imre: „Szó sincs tisztogatásról egyes intézményvezetők visszahívása kapcsán…”

A pénzügyeknél maradva rámutatott: Komáromban 20-25 százalékkal nőtt az ingatlanadó, a szemétdíj pedig évi 32 helyett 39 euró, amit az egyre drágább hulladékkezelés indokol. Szerinte ebből az áldatlan helyzetből a tudatosabb hulladékszeparáció jelenthetné a kiutat. Sajnos, még mindig akadnak olyan helyi lakosok, akik nem válogatják szét a tárolókba szánt szemetet…

Azt is megemlítette, hogy a lakosok a KOMVaK cégtől hamarosan új szerződéstervezetet kapnak, amely már nem csak az általuk fogyasztott ivóvíz és az elvezetett szennyvíz árát fogja tartalmazni, hanem harmadik tételként az esővíz-elvezetés árát is, amit a vonatkozó törvény szerint újabban mindenkinek ki kell fizetnie.

Ez a többletköltség majd legnagyobb mértékben a családi házakban élőket érinti, esetükben figyelembe veszik az elmúlt öt év esővízmennyiségét és a házuk alapterületének nagyságát is. Ezáltal a KOMVaK bevétele jelentős mértékben megnőhet, ám a többletpénzt bőven lesz mire költeni, például szükség lenne a csatornarendszer teljes körű felújítására is.

Azt is megtudtuk, hogy a következő megyei önkormányzati ülésre június 24-én, városi testületi ülésre pedig június 27-én kerül sor. Az előbbi fő napirendi pontja a 2023-as év zárszámadásának elfogadása lesz. A megtakarított pénz egy részét majd különféle célokra szétosztják, s a Nyitra központjába tervezett megyeház telkének megvásárlása is abból történik. Ugyanis a megyei hivatal jelenleg bérleményekben, több helyszínen működik…

Andruskó azt is elárulta: a megye az oktatási és szociális intézmények konyháiban felhasználandó élelmiszerek terén központi közbeszerzés végrehajtását tervezi.

Ha azonban egyetlen nagy beszállító nyeri meg ezt a közbeszerzést, akkor az érintett intézmények, valamint a hús- és zöldségféléket manapság biztosító vállalkozók közti együttműködésnek befellegzik…

A Selye János Gimnázium igazgatójaként pedig elmondta: iskolájukban pénteken, 120 diák részvételével szimulált, önkéntes alapú EP választást tartottak. A végeredményből aggasztó adatok derültek ki: ezen ifjaknak csak 25 százaléka szavazott, a többiek azt nem akarták megtenni! Hozzáfűzte: e döntésükben többnyire saját kortársaik befolyásolták őket, míg némileg az iskola, a család és a szociális média is hatást gyakorolt rájuk. „Félő, hogy ez az arány a hétvégi országos részvételi arányt is előrevetíti…! – szögezte le.

Orosz Örs egyúttal a Magyar Szövetség EP képviselőjelöltje is

Nagy-Miskó Ildikó, ma7.sk

hirdetés
Previous articleMegemlékezés Trianonról Gútán
Next articleCsehországban összeütközött két vonat, négyen meghaltak, többen megsérültek