HAZA BELFÖLD Épülhet az R–7-es, ha lesz miből

Épülhet az R–7-es, ha lesz miből

1024
hirdetés
45096_305_210Az adminisztratív akadályok már elhárultak, kiadták a területrendezési végzést is. Az összes építkezési engedély beszerzése után kezdődhetnek a munkálatok. A dénesdi kereszteződéstől a Pozsonypüspöki kataszterében található Kőtészeri (Ketelec) kereszteződésig épülne meg az R-7-es gyorsforgalmi út első szakasza, amely a párhuzamosan épülő D-4-es autópályát keresztezi.

Pavol Frešo szerdai (április 9-ei) tájékoztatása szerint az útépítés már 2015 végén megkezdődhet. A pozsonyi megyefőnök úgy véli, az R–7-es a D–4-essel együtt jelentős mértékben javíthat a főváros közlekedésére jellemző állapotokon. A gyorsforgalmi út főként a jelenlegi túlzsúfolt Somorja–Pozsony útszakaszt tehermentesíti, amelyen naponta 21 ezer gépjármű halad át. „A megye az elmúlt időszakban a közlekedési minisztériummal és a fővárossal minden bürökratikus akadályt elhárított a D-4-es és az R-7-es megépítése elől.A területrendezési terv már semmilyen változtatásokat sem igényel”, nyilatkozta sajtótájékoztatóján Frešo. A főváros önkormányzatának azonban még jóvá kell hagynia azokat a változásokat, amelyek lehetővé teszik az R– 7-es szakaszolását.
Az építkezés feltehetőleg két évet vesz igénybe. A gyorsforgalmi út és a D–4-es megépítése a Kárpátokig, ami elkerülhetetlenül egy új Duna-híd megépítésével is jár, mintegy 1,5 milliárd euróba kerül. „Az anyagiak bebiztosítása meglehetősen igényes feladatnak tűnik”, tette hozzá a megyefőnök.
Ožvald Erzsébet megyei alelnök, Pozsonypüspöki polgármestere elmondta, a Dénesd-Kőtészer szakasz 8,5 kilométert tesz ki. Csölle érintésével a Slovnaft előtt másfél kilométerre ér véget. A tervek szerint négysávos út épül, a hatsávosra bővítés lehetőségével. Reméli minél előbb megkezdődik az útépítés, hiszen a forgalom zsúfoltsága már-már elviselhetetlen. „PPP-projektekben kell gondolkodnunk, hiszen Pozsony megye európai uniós pénzekre ez esetben nem jogosult”, nyilatkozta az alelnök, aki reméli, az építkezéshez beruházót is találnak.
BA,Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleKnézy-ügy: megdöbbentő részletek a bántalmazásról
Next articleUkrán válság – A Fekete-tengerre tart egy amerikai romboló