HAZA BELFÖLD Emléktábla avatás a pozsonyligetfalui tömegmészárlás helyén

Emléktábla avatás a pozsonyligetfalui tömegmészárlás helyén

1094
hirdetés

Emléktáblát avattak szombaton Pozsonyligetfalu városrészben azoknak a magyaroknak és németeknek a tömegsírjai közelében, akiket a második világháború után a csehszlovák hadsereg katonái mészároltak le a környéken felállított, évekig működő internáló táborban. Az ünnepségen jelen volt több felvidéki közéleti személyiség is, köztük Csáky Pál EP-képviselő is.

A megemlékezést több felvidéki civil szervezet, köztük a Csemadok, valamint a Pozsonyligetfalui Emlékmű-előkészítő Társaság szervezte meg, a rendezvényt. Az emléktábla elkészítését Magyarország kormánya és Csáky Pál, a Magyar Közösség Pártjának európai parlamenti képviselője is támogatta. A közel kétórás, ökomenikus imával egybekötött és az emléktábla leleplezését követően koszorúzással befejeződött megemlékezésen mintegy százan vettek részt – közölte az MTI.

Az egykori BS6-os katonai erőd előtti téren elhelyezett, egy kovácsolt kereszttel díszített sziklába ágyazott emléktábla azoknak a német és magyar civil áldozatoknak állít emléket, akiket 1945. június 20-a után a csehszlovák hadsereg 17. gyalogezredének katonái etnikai alapú tisztogatás keretében gyilkoltak le a katonai elhárítás által felügyelt – egyes adatok szerint 1949-ig működtetett – ligetfalui internáló táborban és annak környékén. A több szakaszban zajló tömegmészárlásnak az eddig fellelt dokumentumok bizonysága szerint legalább 530-an, ám becslések szerint valószínűleg több ezren estek áldozatául, nők és férfiak vegyesen, de idősek és még csecsemők is. Az áldozatok legalább hat tömegsírban nyugszanak.

A magyar kálvária nagy jelenete zajlott az emléktábla mai helyén, mert bár a háború 1945 májusában véget ért, a tömegsírokban fekvő áldozatokat a háború után lőtték le, bármiféle bírósági ítélet nélkül – mondta a megemlékezés után az MTI-nek nyilatkozva Csáky Pál.
„Ez tömeggyilkosság volt” – szögezte le az EP-képviselő, megjegyezve, az emléktábla felavatásával, azzal, hogy tisztességgel fejet lehetett hajtani az áldozatok előtt, a szlovákiai magyar demokrácia nagyot lépett előre.

A pozsonyligetfalui tömeges kivégzések a szlovákiai magyarok és németek történelmének egyik legsötétebb, ugyanakkor legkevésbé feltárt szakaszának számítanak.

Dunajszky Géza, a Pozsonyligetfalui Emlékmű-előkészítő Társaság tagja, aki Szabó Józseffel, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tanácsosával együtt néhány éve közösen kezdte el a ligetfalui vérengzések történetének feltérképezését, az MTI-nek azt mondta: tovább folytatják a tragédia történeti részének felgöngyölítését, és következő lépésként azt is szeretnék elérni, hogy a tömegsírokat fizikai valójukban is feltárják.

Felvidék.ma
Fotó: Petrás Amália
A megemlékezés résztvevőiÖkomenikus imával kezdődöttÖkomenikus imával kezdődött

hirdetés
Previous articleA 60 éves Jókai Alapiskola küldöttsége fogadása
Next articleSzlovákiai Magyar Dal Napja – szavazz, ki lépjen fel!