Kezdőlap HÍR-MIX Emlékezzünk a MÁRCIUSI IFJAK tetteire

Emlékezzünk a MÁRCIUSI IFJAK tetteire

1412
MEGOSZTÁS

A komáromi járás szinte minden városában, községében gazdag programmal emlékeznek meg az 1848-as márciusi ifjak hősiességéről. Az alábbiakban ezekből ajánlunk olvasóink figyelmébe néhány rendezvényt.

KOMÁROM – Március 14 – én, a hagyományokhoz hűen a komáromi magyar tannyelvű iskolák emlékeznek Március van, s határtalan az élet a márciusi ifjakról. Március 15-én a Jókai szobornál kezdődik a megemlékezés, ahol Petheő Attila, a Csemadok területi választmányának elnöke mond köszöntést, majd Domin István, Izsa polgármestere tartja meg ünnepi szónoklatát. Közreműködik az ímelyi Fagyöngy éneklőcsoport, illetve verset mond Bangha Roland, a Selye János Gimnázium tanulója. A megemlékezés a Csemadok városi szervezetének rendezésében 17 órakor a Klapka szobornál folytatódik, ahol dr. Farkas Adrianna gimnáziumi tanár mond köszöntőt, míg az ünnepi szónoklatot Fónagy Zoltán történész mondja. Közreműködik a Concordia Vegyeskar és Boráros Imre Kossuth-díjas színművész.

DÉL-KOMÁROM – Rendhagyó családi nappal várja minden kedves látogatóját a délkomáromi Monostori erőd a március 15-i nemzeti ünnepen. 9.30-tól 14.30-ig egyenruhás tárlatvezetés, 10-től délután 3-ig a Szőnyi Lovas Sportegyesület huszár karüsszel bemutatója várja a vendégeket. Az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc Hagyományőrző Közhasznú Egyesület tüzérbemutatóját délelőtt negyed 11-től délután negyed 3-ig óránként lehet megtekinteni. Lesz 1848/49-es puskamustra, kézműves játszóház a Dunai Bástya Jókai termében, ahol az ügyes kezű gyerekek és felnőttek kokárdát, pártát, huszár figurát készíthetnek, a látogatók mindezek mellett pedig korabeli fotózáson is részt vehetnek. 14 órától a MonoStory Erődszínházi Társulat mutatja be a „Menjünk a Pilvaxba” című darabot a Dunai Bástya Klapka termében.

GÚTA – A város önkormányzata és az önkormányzat mellett működő oktatásügyi és kulturális bizottság szervezésében rendezett megemlékezés március 15-én, 17 órakor kezdődik a Szent Rozália emlékparkban, ahol Horváth Árpád polgármester és dr. Viola Miklós, az MKP városi elnöke mond ünnepi beszédet. Az ünnepség a vmk színháztermében folytatódik, ahol Petőfi Sándor Irodalmi Estet rendeznek, ahol Rékasi Károly Petőfi verseket, Rékasi Zsigmond pedig saját verseit szavalja. Az est a XIX. század lángelmű zsenijének verseit állítja párhuzamba egy ifjú költő azonos témakörű gondolataival, zenei aláfestéssel.

ÓGYALLA – Az 1848/49-es szabadságharc meghatározó egyénisége, Jókai Mór mellszobránál kerül sor a városi ünnepségre március 17-én (vasárnap),
15 órakor. A Feszty Árpád Alapiskola és Óvoda műsora után Bese László történelemtanár mond ünnepi beszédet, majd a koszorúzásra kerül sor, utána az Őszirózsa Népdalkör ad elő korhű dalokat.

CSICSÓ – Március 15-én, pénteken 16,30-kor kezdődik az idei megemlékezés a Magyarnak maradni emlékparkban, ahol a Gyöngykoszorú Népdalkor fellépése után Földes Csaba mérnök, a község polgármestere mond ünnepi beszédet. Ezt követően kerül sor a koszorúzásra, majd 17 órától (a községi kultúrházban) a GRANDIOSO zenekar fellépésére, majd a csicsói fiatalok színjátszó csapatának „Széchényi a legnagyobb magyar” című előadására.

KESZEGFALVA – Március 17-én, 15 órakor a Csodaszarvas emlékműnél dr. Viola Miklós, Nyitra megye képviselője, az MKP komáromi járási elnökségének alelnöke tartja meg ünnepi beszédét.

LAKSZAKÁLLAS – A hagyományokhoz hűen, március 15-én koszorúzással és ünnepi emlékezéssel idézik fel a március ifjak hősiességét a községben. Ünnepi beszédet mond Brinzik Angéla, az MKP járási elnökségi tagja. A műsorban felléppnek a község alapiskolájának tanulói.

MARTOS – Március 17-én, 10 órakor a község református keresztyén közösségének templomában ünnepi istentiszteletre kerül sor amelyet Szénási Szilárd esperes tart. Ünnepi beszédet mond Gubík László, az Esterházy Akadémia igazgatója. A koszorúzás alatt a Martosi Hagyományőrző Együttes Kossuth-nótákat énekel.

MEGYERCS – Március 15-én, 11 órakor tartanak megemlékezést a helyi temetőben, ahol ünnepi beszédet mond Farkas Adél, az MKP-tagja, a Csemadok helyi elnöke.

NASZVAD – Március 15-én, 17 órakor kezdődik a megemlékezés a kopjafánál, ahol Fehér István, a komáromi Selye János Gimnázium tanára mond ünnepi beszédet. A megemlékező műsorban fellépnek az alapiskola tanulói és a község szavalói.

 

DUNATÁJ HETILAP 11/2019

hirdetés