HAZA Egyéb Emlékezés az érsekléli iskolára

Emlékezés az érsekléli iskolára

1035
hirdetés
Erdős Renée írónő
Érseklél szülötte volt Erdős Renée írónő, akinek budapesti, rákosmentei emlékházában külön szobában mutatják be az írónő szüleitől örökölt, általa is féltett léli emlékeket.

A középkori eredetű település első írásos említése 1072-ből Lelu néven történik. A régi érsekléli érseki szék központja volt. 1247-ben már két Lél nevű falu is létezett. 1360-ban említik az érseki tulajdonban lévő falu jobbágyait. A 14. századtól különféle nemesi családok birtoka volt. Az idők folyamán teljesen eltűnt, elhagyatott, határban álló katolikus templomából Nagykeszin épült fel a katolikus templom.

Lehettem úgy 11-12 éves. Nyár volt, napsugaras, meleg nyár. Mi, gyerekek a szokott helyünkön, az érsekléli iskola előtti téren labdáztunk. A játék hevében észre sem vettük, hogy múlik az idő. Egyszer csak az egyik gyerek felkiáltott: – Nyitva van az iskola! Azelőtt mindig zárva volt. Ahányan csak voltunk, futottunk be az iskolába. Egy kisebb előszobából nyílott a nagyméretű tanterem. Minden benne volt még. Három hosszú padsor, dobogó, rajta az asztal, a szék, a tanítóé. Az asztaltól jobbra háromlábú tábla állt. A túlsó fal mellett volt egy alacsony szekrény, rajta üveglombikok és kémcsövek sorakoztak. Ellenállhatatlan vágyat éreztem, hogy kipróbáljam, milyen is lehet beülni a régi padokba? Csodálatos volt! Az asztalon még ott volt a beszáradt tintatartó, a táblán a tartóban törlőrongy és egy darab kréta. Az egész tantermet belengte a nosztalgiás áhítat. Mintha templomban lettünk volna. Engem ott, azokban a percekben örökre rabul ejtett az iskola és a tanítás végtelen szeretete. Az az érzés kerített a hatalmába, mintha a régi, zsibongó kisdiákok csak egy órával azelőtt mentek volna haza a tanítójukkal. Pedig az érsekléli iskola kántortanítója, a „MESTER”, Pataky Alajos akkor már nyolc éve ott pihent a kakukkfüves, madárdalos, érsekléli temetőben! Áldás és szeretet őrizze emlékét! Halála után az iskolát bezárták, hogy minden úgy maradjon, ahogy volt, emlékül az utókor számára…

Novák Károlyné
Ratkovszky Erzsébet

Utóirat:
A háború vége felé az iskola berendezését
felelőtlen egyének felhasogatták
tüzelőnek. Később az iskola épületét
tehénistállónak használták. Az 1965-ös
árvíz idején az épület is végleg az enyészeté
lett.

DUNATÁJ HETILAP 51-52/2015

hirdetés
Previous articleSzalagavató 2015
Next articleÚj(ra) otthonra lel a Gombaszögi Nyári Tábor