HAZA GAZDASÁG Emelkedett a munkanélküliség Szlovákiában

Emelkedett a munkanélküliség Szlovákiában

1081
hirdetés

41490 Szlovákia a hatodik legmagasabb munkanélküliséggel küszködik az Európai unió országai között. A munkanélküliség elleni harc sikertelen. A lassú gazdaság nem nyújt reményt a javulásra.

Egy év alatt 12 ezren vesztették el munkájukat. A Szlovák Statisztikai Hivatal adatai szerint idén a második harmadévben 14 százalékra emelkedett a munkanélküliség Szlovákiában, még tavaly az azonos hónapokat vizsgálva a lakosság 13,6 százaléka volt munka nélkül. Jelentősebben a hosszú távú munkanélküliek csoportjának száma növekedett meg. Azoknak a csoportja, akik átlag két év leforgása alatt sem találtak munkát a tavalyi adatokhoz képest több mint egy tizedével megnövekedett.
A munkanélküliséget főleg a lassú gazdasági növekedés miatt nem sikerül csökkenteni. A második negyedévben a gazdaság nem egész egy százalékkal növekedett. A növekedés nagyon lassú ahhoz, hogy új munkahelyek jöjjenek létre. Az elemzők szerint, ahhoz, hogy munkahelyek keletkezzenek három százalékos gazdasági növekedést kell elérni. A munkáltatók és némelyik gazdasági szakember már a múltban is felhívta a figyelmet arra, hogy nem csak ez a tényező az okozója a munkanélküliségnek, de a törvénymódosítások is, melyeket a jelenlegi kormány hagyott jóvá.
Hogyan alakul a munkanélküliség a következő hónapokban főleg a gazdaság fejlődésétől függ. Előrejelzések szerint a növekedés az év hátra levő részében is lassú lesz. A gazdasági szakemberek ezért is inkább azt feltételezik, hogy a számok a mostani szinten fognak mozogni.

BB, Felvidek.ma

hirdetés
Previous articleLehet, hogy egy év múlva gyógyfürdő nyílik Naszvadon?
Next articleAz egységes nyugdíjkorhatár eltörlését fontolgatják