HAZA RÉGIÓ Elveszítheti önállóságát az ógyallai csillagvizsgáló

Elveszítheti önállóságát az ógyallai csillagvizsgáló

812
hirdetés

ogyallaElveszítheti önállóságát a Konkoly Thege Miklós által alapított ógyallai (Hurbanovo) csillagvizsgáló a szlovák kulturális minisztérium egyik törvénymódosítási javaslata alapján – tájékoztatta az MTI-t Ladislav Druga, a Konkoly Thege Miklós polgári társulás elnöke kedden.

    A csillagvizsgáló az egyik legrégibb és a legnevesebb ilyen intézmény Szlovákiában. Önálló jogalanyiságát a múzeumok, képtárak és kulturális értékek védelméről szóló törvény módosítása értelmében vonhatnák meg.
    A pozsonyi törvényhozás aktuális ülésének napirendjén szereplő jogszabály-módosítással a kulturális tárca a Nemzeti Népművelési Központ (NOC) illetékessége alá sorolná az intézményt. A minisztérium adminisztratív könnyítéseket és néhány tízezer eurós megtakarítást remél az intézkedéstől, ez utóbbit a pozsonyi székhelyű NOC épületének felújítására szánná.
    A kulturális minisztérium által tervezett intézkedést negatív visszhang fogadta az intézmény dolgozói és a széleskörű szakmai közönség részéről is. Ladislav Druga (a csillagvizsgáló egyik munkatársa és a Konkoly Thege Miklós polgári társulás elnöke) indokolatlannak és szakmailag megalapozatlannak tartja a változtatást, mert az szerinte a 26 alkalmazottal dolgozó intézményt – amely 1969-től a 20 szlovákiai csillagvizsgáló és 5 planetárium módszertani központja és szakmai irányítója – olyan szervezet alá sorolná, amelynek nincs köze a szakmai munkájukhoz.
    Az ógyallai csillagvizsgáló jelenleg mint önálló jogalanyisággal rendelkező intézmény önálló költségvetéssel rendelkezik. A Konkoly Thege Miklós polgári társulás elnöke szerint a tervezett változtatás azon felül, hogy az intézmény anyagi hátterének elbizonytalanodásához vezethet, jogbizonytalanságot is kivált, mivel a nagy múltú intézménynek fel kellene mondania azokat a szerződéseket, amelyek alapján egy egész sor neves külföldi partnerszervezettel együttműködik.
    „Az intézmény annak állami kézbe kerülése óta két világháborút és különböző rendszerek sorát élte át úgy, hogy végig önálló intézményként tudott működni, most ezt vehetnék el” – mutatott rá Ladislav Druga. Hozzátette: a változtatással szembeni tiltakozásukat levélben is eljuttatták a szaktárcához, ahhoz a város önkormányzata és a Szlovák Tudományos Akadémia asztronómiai intézetének igazgatója is csatlakozott. A tervezett lépést hazai és külföldi szakmai szervezetek egész sora, köztük a budapesti és a prágai obszervatórium is bírálta.
    Az ógyallai csillagvizsgálót 1871-ben Konkoly Thege Miklós csillagász, akadémikus alapította teljes saját vagyonának ráfordításával. Magánintézményként működött 1898-ig, amikor alapítója az államnak adományozta, s Magyar Királyi Obszervatórium néven működött tovább. Az intézményhez tudományos felfedezések és elsőségek egész sora köthető, köztük a kvantumelmélet megszületése. Egyebek mellett itt készültek az első európai asztrofizikai megfigyelések Európában, valamint itt készítettek először a világon fényképfelvételt a Plútóról. A csillagvizsgáló 1969-től a szlovákiai csillagvizsgálók módszertani központja.
    A szlovák kulturális tárca által indítványozott törvénymódosításról várhatóan január végéig születik döntés.

MTI

hirdetés
Previous articleA SZAKC felhívása a december 4-i pozsonyi tüntetéshez való csatlakozásra
Next articleBevezetik az elvárt adót (480 – 2880 euró)