HAZA BELFÖLD Elutasította a pozsonyi törvényhozás az állampolgársági törvény módosító javaslatát

Elutasította a pozsonyi törvényhozás az állampolgársági törvény módosító javaslatát

779
hirdetés

Leszavazták a pozsonyi parlamentben csütörtökön Robert Fico kormánypártjának, az Irány-Szociáldemokráciának (Smer-SD) a képviselői az állampolgársági törvény módosításának javaslatát, amelyet két független szlovák képviselő terjesztett a törvényhozás elé.

A módosító javaslatot – amely a magyar állampolgárságot felvevő felvidéki magyarok túlnyomó többsége számára nem hozott volna érdemi változást – két, a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) színeiben a parlamentbe bejutott, ám jelenleg független képviselő, Daniel Lipsic és Jana Zitnanská terjesztette elő.
Az elutasított javaslat elsősorban azoknak a legalább fél évig külföldön élő szlovák állampolgároknak a számára jelentett volna változást, akik úgy vették fel egy másik ország állampolgárságát, hogy külföldön tartózkodásuk idején nem rendelkeztek állandó lakhellyel Szlovákiában.
A módosítás lehetővé tette volna, hogy az érintettek a jövőben megtartsák vagy visszakapják szlovák állampolgárságukat, amelyet korábban a szlovák állampolgársági törvény alapján veszítettek el. A független képviselők javaslatát több ellenzéki honatya is különböző kritikákkal illette, és azt a felvidéki magyarság politikai érdekképviseletei sem tartották jónak.
A jelenleg hatályos szlovák állampolgársági törvényt 2010 tavaszán, még Robert Fico előző kormánya idején fogadta el a pozsonyi törvényhozás, azt követően hogy a magyar parlament úgy módosította a magyar állampolgársági törvényt, hogy annak alapján a határon túli magyarok egyszerűsített eljárással szerezhetik meg a magyar állampolgárságot.
A szlovák jogszabály, amelynek alkotmányosságát egy képviselői beadvány alapján tavaly ősz óta a szlovák alkotmánybíróság is vizsgálja, kimondja, hogy elveszíti szlovák állampolgárságát az, aki önként egy másik ország állampolgárságát veszi fel. Arról, hogy egy szlovák állampolgár megszerezte egy másik ország állampolgárságát, a szlovák hatóságok hivatalosan ugyan csak az érintettek önkéntes bejelentése alapján tudnak tudomást szerezni, ám a bejelentés elmulasztása több ezer eurós bírságot von maga után.
A szlovák állampolgársági törvény alapján, annak 2010. júliusi hatályba lépése óta, 483-an vesztették el szlovák állampolgárságukat, köztük 34 felvidéki magyar is.

MTI

hirdetés
Previous articleKoszovó is jelezte részvételét az elnöki szintű pozsonyi csúcstalálkozón
Next articleMese és kalandtábor Lakszakállason