HAZA BELFÖLD Elutasította a pozsonyi törvényhozás a kormányfő visszahívására tett javaslatot

Elutasította a pozsonyi törvényhozás a kormányfő visszahívására tett javaslatot

760
hirdetés

A várakozásoknak megfelelően csütörtökön elutasította a pozsonyi parlament kormánypárti többsége az ellenzéknek Robert Fico kormányfővel szemben beterjesztett bizalmatlansági indítványát.

A Robert Fico visszahívását célzó javaslatot a 150 fős pozsonyi törvényhozás 82 nem szavazattal, 59 igen ellenében, 1 tartózkodás mellett nem hagyta jóvá. A döntés a parlament két éjszakán át tartó, botrányokkal tarkított, rendkívüli ülésének a végére tett pontot.
Robert Ficót a mostanival együtt már háromszor próbálta elmozdítani sikertelenül a kormányfői székből az ellenzék. Az előző két próbálkozásra Robert Fico előző, 2006 és 2010 között hivatalban volt kormánya idején került sor.
Az ellenzék a múlt héten arra hivatkozva kezdeményezett bizalmatlansági indítványt Robert Ficóval szemben, mert álláspontjuk szerint a kormány előnytelen üzletet kötve, gyanús körülmények közepette reprivatizálta a Szlovák Gázipari Vállalat (SPP) 49 százalékos részvénycsomagját. Robert Fico, aki abszurdnak minősítette a visszahívására irányuló ellenzéki kezdeményezést, a tranzakciót azzal indokolta, hogy az lehetőséget ad a kormánynak arra, hogy ellenőrzése alatt tartsa a gázárakat.
Az SPP az azonos nevű cégcsoport négy vállalatának egyike, a csoport központi eleme. Pozsony szeptember 5-én vásárolta meg az SPP kisebbségi részvénycsomagját a cseh Energetikai és Ipari Holdingtól (EPH) a vállalat 59 millió eurós (megközelítőleg 17,7 milliárd forint) tartozásának átvállalásával. A többségi részvénycsomag eddig is a szlovák állam tulajdonában volt, így a vállalat ismét teljes egészében állami ellenőrzés alá került.

MTI

hirdetés
Previous articleAz egyenlő elbírálás elve
Next articleTöbb játszótér is megújult Dél-Komáromban