HAZA KÜLFÖLD Elutasított szlovák kereset: fizetnie kell Szlovákiának az egészségbiztosítók profitstopja miatt

Elutasított szlovák kereset: fizetnie kell Szlovákiának az egészségbiztosítók profitstopja miatt

1133
hirdetés

Elutasította a német legfelsőbb bíróság Szlovákia, az egészségbiztosítók profitstopja ügyében zajló pere kapcsán beadott rendkívüli jogorvoslati kérelmét, így Pozsonynak várhatóan ki kell fizetnie a nemzetközi döntőbíróság által az ügyben megítélt kártérítést – számolt be honlapján a Hospodárské Noviny (HN) szlovák gazdasági lap kedden.

    A peres ügy legújabb fejleményéről a HN a Taylor Wessing ügyvédi iroda jogászainak közlésére hivatkozva számolt be, rámutatva arra, hogy a német legfelsőbb bíróság döntése megerősítette: a nemzetközi döntőbíróságnak volt joghatósága az ügyben tavaly meghozott ítélethez.
    Az ügy előzménye, hogy a szlovák Union egészségbiztosítót tulajdonló holland Achmea társaság tavaly decemberben a frankfurti nemzetközi döntőbíróság ítéletére hivatkozva közölte: Szlovákia jogerősen pert vesztett velük szemben az egészségbiztosítók profitstopját bevezető törvény ügyében. A döntés alapján Szlovákiának 22 millió eurós jóvátételt és közel három millió eurót kitevő perköltséget kellene fizetnie az Union egészségbiztosítónak a Robert Fico előző kormánya idején, 2007-ben jóváhagyott, az egészségbiztosítók haszontermelését betiltó jogszabály következményei miatt.
    A döntés nyilvánosságra hozatalát követően a szlovák kormány megtagadta a jóvátétel kifizetését, majd az ítélet megszüntetését javasolta és rendkívüli jogorvoslati kérelemmel élt a német legfelsőbb bíróságon annak érdekében, hogy az kimondja: a vele szembeni ítéletet meghozó döntőbíróság nem volt illetékes ítéletet hozni az ügyben, így az ítélete is semmis. A német legfelsőbb bíróság mostani döntése ezt a keresetet utasította el.
    A szlovák kormányzat egyelőre nem foglalt állást a német bíróság döntése kapcsán, így a több éve húzódó peres ügy végkifejletének időpontja továbbra is homályos, holott, a pert kiváltó – az egészségbiztosítók profittermelését betiltó – jogszabályt már 2011-ben alkotmányellenesnek ítélte a szlovák Alkotmánybíróság, és mint ilyet hatályon kívül is helyezte.
http://hn.hnonline.sk/slovensko-119/slovensko-je-blizsie-k-megapokute-pre-zakaz-zisku-poistovniam-586137

MTI

hirdetés
Previous articleÖreg-tavi Nagy Halászat 2013
Next articleSzigeti: Veszélyes az oktatási törvénytervezet