HAZA HÍR-MIX Első helyen a komáromi KOMVaK…

Első helyen a komáromi KOMVaK…

757
hirdetés

Nem éppen dicséretre méltó

tsMiközben még mindig nem biztos, hogy a komáromi önkormányzat jövő heti ülésén megtárgyalják-e a képviselők a legtöbb problémát okozó városi cég, vagyis a víz- és kanalizációs művek gazdasági helyzetét, a TIS, vagyis a Transparency Internacional Slovensko értékelése szerint titkolózásban szlovákiai első!

Összesen 81 szlovákiai céget ellenőrzött a TIS, amelyek évi 9,5 milliárdos közpénzből gazdálkodnak. Gabriel Šipoš, a TIS vezetője fontosnak tartotta a felmérést, amelyből kiderült:
– A cégek menedzsereinek tevékenységét a helyi, vagy országos politikusokéhoz képest sokkal sűrűbb homály fedi – mondta az értéklést elemezve. Valószínűleg más vízművek sem tartják fontosnak gazdasági helyzetük nyilvánosságra hozását, hiszen az értékelés 47. helyére került az Észak-szlovákiai Vízmű, a 48. helyen a Nyugatszlovákiai Vízmű, a 49.-en pedig a Kelet-szlovákiai Vízmű áll. Valamivel alattuk helyezkedik el az 57. helyre besorolt Vág Menti Vízművek, a 61. Középszlovákiai Vízművek, a 63. Tátraalji Vízművek a 67. Rózsahegyi Vízművek. A táblázat 70. helyére került a Nagyszombati Vízművek, a 71.-re a Liptói Vízművek, 73.-ra pedig a Trencsényi Vízművek.
Az, hogy a komáromi városi vízművek ilyen alacsony besorolást kaptak, nem a véletlen műve és ez esetben még a lapunkkal a közgyűléseken folyamatosan foglalkozó Andruskó Imre képviselő sem gyanúsíthat meg bennünket elfogultsággal. A TIS egy nemzetközileg is elismert ellenőrző szerv, amelynek elsődleges célja a gazdaságpolitika átláthatóságának elősegítése. Ez az értékelés viszont lehangoló eredménnyel zárult. Ebből kiindulva, elgondolkodtató lehet az olvasók számára az, hogy miképp lehetséges, hogy a Bastrnák Tibor polgármestersége alatt elfogadott céges alapszabály értelmében lényegében a vízművek „suba alatt” tevékenykedhettek, a felügyelő tanács tagjai eddig egyetlen esetben sem tiltakoztak egy esetleges túlköltekezés, meggondolatlan beruházás, illetve a jogilag céges, ám valóságban városi értékek elzálogosítása ellen. Mindez a „mi kutyánk” elve szerint dr. Marek Anton polgármestersége alatt tovább folytatódott, aminek fényes bizonyítéka, hogy a cég a saját bérleti tartozásai fejében „eladta” a városnak a városi fürdő már fél évvel korábban leszerelt és furcsa módon eltűnt metángáz-feldolgozóját. Mint azt korábban már megírtuk, ez a valóságban több éve nem létező berendezés a mai napig Komárom városi leltárában szerepel…
Komárom neve az utóbbi időkben gyakran szerepel a sajtóban. Röplabdázóik országos ezüstérmesek, lapzártakor a kosarasok az elsőségért harcoltak, kajakosaik a világversenyeken is dobogóra állhattak. A KOMVaK, a városi cég viszont a szégyentábla első helyén áll…

DUNATÁJ HETILAP

hirdetés
Previous articleA selye gimisek tanulmányi kirándulása Pozsonyba
Next articleBallagtak az érettségizők