HAZA KÜLFÖLD Először vesztett katonát Szlovákia Afganisztánban

Először vesztett katonát Szlovákia Afganisztánban

919
hirdetés

Afganisztánban szolgáló szlovák katonákra nyitott tüzet az afgán hadsereg egyik katonája kedden, egy szlovák katona meghalt, többen megsérültek – jelentette be Martin Glvác, a szlovák védelmi tárca vezetője sajtótájékoztatón Pozsonyban.

A lelőtt katona az Afganisztánban állomásozó szlovák katonai kontingens első halálos áldozata. Legutóbb 2006 novemberében, Irakban egy robbantásos támadás során öltek meg külföldön tartózkodó szlovák katonát.
Az incidens Kandahárban, a NATO-egységek által használt repülőtéren volt, közölte a repülőtér parancsnokára hivatkozva az AP hírügynökség.
A szlovák szaktárca úgy tudja: a támadásra akkor került sor, amikor a szlovák katonák gyakorlatoztak, ekkor nyitott rájuk tüzet az afgán hadsereg egyik katonája egy őrtoronyból.
A halálos áldozaton kívül hatan megsérültek, közülük ketten súlyosan. Az afgán támadót elfogták és őrizetbe helyezték, tettének okát egyelőre nem közölték.
A szlovák védelmi tárca vezetője élesen elítélte a támadást és közölte: az nem lesz hatással a NATO-kontingens kötelékében Afganisztánban állomásozó szlovák katonák további ottlétére.
„Ha ennek a szégyenletes tettnek az elkövetője azzal számolt, hogy megfélemlít minket és a csapatok visszahívását éri el, akkor azt üzenem neki, pont az ellenkezőjét érte el” – fogalmazott Glvác. Hozzátette: az Afganisztánban állomásozó szlovák katonák 2014 után is állomáshelyükön maradnak.

MTI

hirdetés
Previous articleA dolgozó anyák továbbra is jogosultak lesznek a szülői támogatásra
Next articleTIS: Szlovákia a harmadik legkorruptabb ország az EU-ban