HAZA BELFÖLD Először látogatott Szlovákiába francia államfő

Először látogatott Szlovákiába francia államfő

777
hirdetés

Egynapos hivatalos látogatásra érkezett Pozsonyba kedden Francois Hollande, akinek személyében először látogatott francia államfő Szlovákiába az ország fennállása óta.

    A francia elnököt pozsonyi látogatása során kedden délelőtt elsőként Ivan Gasparovic szlovák államfő fogadta a Grassalkovich-palotában.
    A két államfő közötti megbeszélés központi témája a két ország közötti együttműködés volt a gazdaság, az oktatásügy, a kultúra és a tudomány területén, megvitatták az atomenergetikával összefüggő kérdéseket is. Ez utóbbival kapcsolatban Ivan Gasparovic a találkozót követően azt mondta: Francois Hollande-dal egyetértettek abban, hogy Szlovákiának azokat az anyagi forrásokat, amelyekhez atomenergetikai létesítményei lebontásából jut, biztonságos, új generációs atomreaktorok kutatására kellene fordítania. A látogatás alkalmából Francois Hollande a becsületrend nagykeresztjét adományozta Ivan Gasparovicnak, aki viszont a legnagyobb szlovák állami elismeréssel, egy első osztályú fehér kettős kereszttel tüntette ki a francia államfőt.
    Francois Hollande-ot Robert Fico szlovák kormányfő is fogadta, akivel először négyszemközt beszélgetett, majd délután kerekasztal-beszélgetés keretében folytatta a tanácskozást a két ország közötti stratégiai partnerségről kötött megállapodásról, s elsősorban gazdasági témák kerültek terítékre.
    A találkozón a francia államfő arról beszélt: dinamikus Európára van szükség, Franciaország és Szlovákia a gazdasági fejlődés és a foglalkoztatottság növelése érdekében együtt akar működni. Külön kiemelte a kutatás, az atomenergetika, valamint az infrastrukturális fejlesztések területét. Megállapította, hogy a szlovákiai úthálózat fejlesztésében szerinte nagyobb szerepet vállalhatnak a francia kivitelező cégek. Hozzátette: Franciaország ott akar lenni akkor is, amikor Szlovákia meghozza döntését, hogy kivel kíván együttműködni az új atomenergetikai létesítmények fejlesztésében.
    Robert Fico szlovák kormányfő a találkozót követő sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy Szlovákiában már jelenleg is több mint 400 francia vállalat működik. Szerinte ez is azt mutatja: az ország vonzó a francia befektetők számára. Megjegyezte: Szlovákia a már ott működő vállalatok mellett a jövőben leginkább a magasabb hozzáadott értékkel bíró területeken érdekelt a befektetésekben. Ezek között említette a nukleáris energia kihasználását és az atomenergetikai létesítmények biztonságát is.

MTI

hirdetés
Previous articleMozgalmas „rákóczis” hét a Selye János Gimnáziumban
Next articleA komáromi kosarasok megszakították a Nyitrabánya sikersorozatát