HAZA BELFÖLD Először kerültek kétnyelvű munkavédelmi feliratok egy felvidéki cég gyártóüzemébe

Először kerültek kétnyelvű munkavédelmi feliratok egy felvidéki cég gyártóüzemébe

759
hirdetés

Először kerültek ki kétnyelvű, munkavédelmi előírásokra figyelmeztető feliratok Felvidéken egy helyi vállalat gyártókomplexumában, noha a Szlovákiában hatályos kisebbségi nyelvhasználati törvény értelmében ez már közel két éve kötelező lenne.

A kétnyelvű, magyar és szlovák felirattal egyaránt ellátott, munkavédelmi figyelmeztetéseket tartalmazó matricák kihelyezését elsőként egy csallóközi vállalat, a nagyudvarnoki (Velké Dvorníky) Metal Mont MKM kft. kérte a Pro Civis társulástól, amely a kétnyelvűség gyakorlatba való átültetésének egyik zászlóvivőjének számít a Felvidéken. A több mint 205 kétnyelvű matricát pénteken helyezték ki a vállalat gyártóüzemében.
Makki Ádám, a Metal Mont MKM kft. vezetője az esemény kapcsán az MTI-nek azt mondta: kérésüket az alkalmazottaik anyanyelvének megjelenítése iránti természetes igény és az inspirálta, hogy vállalatuk magyar nyelvterületen tevékenykedik. Rámutatott: a kétnyelvű feliratok megjelenítése törvény adta kötelességük is, ám eddig ennek kivitelezésére nem nyílt módjuk, mivel az ilyen matricák előállításával foglalkozó cégek kétnyelvű nem gyártanak és ezzel kapcsolatos kérésüket is elutasították. „Ezért is nagy segítségnek vesszük a Pro Civis felajánlását” – tette hozzá.
Szlovákiában 2011-től hatályos a kisebbségi nyelvhasználati törvény azon kitétele, amely szerint azokon a településeken, ahol egy adott nemzeti kisebbség aránya meghaladja a 20 százalékot, büntetés terhe mellett, biztosítani kell az élet- és egészségkárosodás veszélyeire, továbbá a munkavédelmi előírásokra figyelmeztető feliratoknak a nemzeti kisebbség nyelvén való megjelenítését is. Ezt a magánvállalatok esetében azok tulajdonosainak kellene bebiztosítani. Az előírások be nem tartása ugyan a vonatkozó szabályozás alapján pénzbírsággal büntethető, de eddig ilyen büntetés kiszabására nem volt példa.
Őry Péter, a Pro Civis elnöke az MTI-nek nyilatkozva azt mondta: jelentős problémát okoz, hogy sokan nem ismerik a törvény előírásait, így nem tartják azt be. A munkabiztonsági szakhatóságnak ezt jelentenie kellene a törvény betartását felügyelő kormányhivatalnak, ám erre annak ellenére sem volt még példa, hogy tudomása szerint azt szinte egy vállalkozó sem tartja be. Hozzátette: gondot jelent az is, hogy a munkavédelmi matricák kivitelezői sem gyártanak többnyelvű feliratokat, ám ők felvállalták ennek a problémának a kiküszöbölését.

MTI

hirdetés
Previous articleAz MKP a kétnyelvűség megőrzése és erősítése érdekében bekapcsolódik a választójogi törvény tárcaközi egyeztetésbe
Next articleKompjárat indult a Duna magyar-szlovák határszakaszán